Plast i havet:

Skaper plastemballasje fra mat miljøproblemer?

Det er ikke nødvendigvis plastemballasjen fra matvarene som havner i havet. Likevel er den en del av plastproblemet, mener Hold Norge Rent.

PLASTEMBALLASJE: Mye plast havner i naturen, men det er ikke nødvendigvis plastemballasjen som er den største syndebukken. Foto: Berit B. Njarga
PLASTEMBALLASJE: Mye plast havner i naturen, men det er ikke nødvendigvis plastemballasjen som er den største syndebukken. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år havner betydelige mengder plastavfall i naturen, som til slutt ender i havet som plast i større eller mindre form, såkalt mikroplast.

Bruken av plastemballasje er av mange uglesett, mens mange forskere mener at det å bruke mindre plastemballasje på frukt og grønt gir mer matsvinn – som har større miljøkonsekvenser enn plastbruken.

Men er det så enkelt? Og er egentlig plastemballasjen man bruker til mat her til lands den samme plasten som skaper trøbbel i havet?

Havner ikke i naturen

Den siste tiden har det vært mye fokus på det mange mener er unødvendig plastbruk. Facebook-gruppa Butikkplast-boikotten er et eksempel på engasjementet mot bruk av plast, ikke minst i emballasjeform.

Men hvor stort er problemet med forsøpling fra plastemballasje fra norske husholdninger?

Seniorrådgiver Christoffer Back Vestil ved Miljødirektoratets seksjon for avfall og gjenvinning, forteller Dinside at det i 2016 ble brukt i underkant av 100.000 tonn plastemballasje som endte opp hos norske husholdninger.

– I overkant av 25 prosent av dette ble sendt til materialgjenvinning, forteller han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer