Skarlagensfeberen er tilbake

Ekspertene tar det alvorlig.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare i fjor fikk 3.000 personer diagnosen skarlagensfeber i Storbritannia – noe som har økt frykten for at den stygge infeksjonssykdommen som var en hyppig dødsårsak blant barn på 1700- og 1800-tallet, virkelig har kommet tilbake. Det skriver den britiske avisen The Independent.

Skarlagensfeber opptrådte i Norge på hele 1800-tallet som stadige utbrudd med dødelighet på opptil ti prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

I Storbritannia har britiske myndigheters Health Protection Agency (HPA) nå lansert et eget program rettet mot skarlagensfeber. Gjennom dette kan de kontrollere alle tilfeller av sykdommen, og blant annet se om sykdommen har fått noen nye trekk, som kan gjøre den langt mer alvorlig enn før.

Pass deg for smitten! Verdens farligst sykdommer akkurat nå!

Rammer barn

Skarlagensfeber er en infeksjon forårsaket av en bakterietype som kalles gruppe A-streptokokker. Utgangspunktet er ofte en halsbetennelse, feber og hodepine. Man blir slapp, mister matlysten og etter 12-24 timer kommer et utslett. Sykdommen rammer spesielt barn, men kan ses i alle aldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer