Skatt av inntekt

Skatt har «berg-og-dal-bane-sats»

Det er ikke bare én skattesats for all inntekt - det er størrelsen på inntekten som bestemmer satsen du får.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

I år har det aldri har vært viktigere å sjekke skattekortet, men det er fortsatt opptil 2,5 millioner personer som ikke har sjekket opplysningene, opplyste Skatteetaten tidligere i februar.

Skattekortet bestemmer nemlig hvor mye skatt som trekkes fra lønna di og andre utbetalinger - og du har selv ansvar for å justere skattekortet ditt.

Du tror kanskje skattesatsen for all inntekten din er på 22 prosent, men slik er det ikke. I virkeligheten kan skattesatsene til tider minne om en berg-og-dal-banetur, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Skattehopp når du akkurat passerer frikortgrensa

Den effektive marginalskatten tilsvarer prosenten du må betale i skatt av den neste krona du tjener. Flere skattesatser øker ved høyere inntekt og fribeløpene kan være brukt opp, forklarer Skatteetaten.

Siviløkonom Kvadsheim skriver på Pengeverkstedet.no at de som tjener like over frikortgrensa på 60 000 kroner gjerne må betale 25 prosent skatt av den neste krona de tjener:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer