Skatt på utbytte

Skattebetalerforeningen og Aksjesparerforeningen går hardt ut mot regjeringens forslag om nye regler for utbytteskatt. Går forslaget igjennom, vil alt utbytte som blir utbetalt etter 5. september i år bli skattepliktig. Men de rike vil kunne vri seg unna.

Publisert

Regjeringen har foreslått at det skal innføres en midlertidig skatt på 14 prosent på utbytte til private aksjonærer. De nye reglene vil likevel ikke ramme sparing i aksjefond. Den foreslåtte skatten får tilbakevirkende kraft, siden den skal gjelde fra og med 5. september i år, og ut 2001. Da skal det etter planen tre i kraft en ny progressiv næringsbeskatning.

Hastverksarbeid?

Hovedbegrunnelsen for kritikken er at forslaget ikke er grundig nok forberedt.

Mens skattereformen av 1992 gikk igjennom den vanlige mølla; utredninger, høringer og samarbeid, virker dette forslaget lite gjennomtenkt, i følge foreningene.

Skattebetalerforeningen og Aksjesparerforeningen har derfor startet en kampanje for å få Stortinget til å si ”timeout” for utbytteskatten, i påvente av en mer grundig og forsvarlig behandling.

Kort fortalt mener de at:Utbytteskatten vil bryte med nøytralitetsprinsippet som ble ansett som en viktig målsetning etter skattereformen i 1992. Mens aksjeutbytte i praksis vil bli skattlagt med 38 prosent, vil de andre kapitalinntektene skattlegges med 28 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer