Skattebetalerforeningen vil stenge skattesøk

Vurderer å gå til rettsak.

Publisert
Sist oppdatert

Skattebetalerforeningen vil at Stortinget skal vurdere om offentliggjøring av skattelistene er i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

- Det er ingen hemmelighet at Skattebetaler-foreningen er motstander av dagens offentliggjøring av skattelistene. Vi mener dette er en sak mellom skattemyndighetene og den enkelte skattyter, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen i en artikkel på Skatt.no.

Synes du skattelistene bør være offentlige? Skroll ned for å diskutere

Problemet er formatet


Ifølge advokat og spesialist på europeiske menneskerettigheter, Kyrre Eggen, er det nok imidlertid ikke noe problem med selve offentliggjøringen, men med tilgjengeligheten. Han har sett nærmere på saken for Skattebetalerforeningen.

I sin vurdering peker han på farene ved å levere komplette skattelister i elektronisk format, som ligger søkbart på internett.

- Offentliggjøringen av skattelister etter dagens regler, hvor det ikke eksisterer noen skranker for elektronisk publisering av samlede skattelister, vil kunne innebære en krenkelse av EMK art 8, skriver Eggen i en rapport laget på oppdrag for Skattebetalerforeningen.

Stordrange er bekymret for at skattelistene, sammen med andre personopplysninger kan brukes til ID-tyveri og misbruk av sensitive data.

- Skulle ikke reglene bli endret, vil vi vurdere å gå til rettslige skritt, sier Stordrange.

Tidligere var skattelistene kun tilgjengelig i tre uker, på Skatteetatens nettsider. Skatteetaten selv har fremdeles listene kun tilgjengelig i tre uker, men selger data til mediene, som kan ha skattesøkene liggende ute permanent.

Se hvor mye du må betale i skatt i år med DinSides Skattekalkulator

Barn blir mobbet

Skattelistene

Bør de være allment tilgjengelige? (Avsluttet)
Nei, dette er en privatsak(59%) 1891
Ja, hele tiden(32%) 1024
Ja, men kun i en kortere periode(9%) 274
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hele 46 prosent av nordmenn er imot offentlige skattelister, mens 32 prosent er for, viser en undersøkelse gjort av Synovate for Skattebetalerforeningen.

Andelen motstandere er høyere blant dem med lav inntekt enn i høyinntektsgruppene.

- Vi har fått henvendelser fra flere personer som har opplevd at barna regelrett har blitt utsatt for mobbing etter at klassekamerater har slått opp foreldrene deres i skattelistene, sier Stordrange.

En million hits på få uker

Likevel stopper vi ikke å klikke. I løpet av de første par ukene DinSides skattesøk lå ute, rundet vi en million søk. Vi kan gå ut ifra at interessen var lik på de andre nettavisene, samt på Skatteetatens nettsider, så det er nok svært få som ikke har sjekket kollegaers, naboers eller venners inntekt. Men likevel ønsker altså nesten annen hver nordmann å hindre det. Hyklerisk? Diskuter under.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer