Skattefri utleie

SKATT: Pass på at du ikke betaler unødvendig skatt av leieinntektene. Vi viser deg hvordan du slipper unna, når du må skatte, og hvor du må rette i selvangivelsen. Husk: Du har bare èn dag igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Alle boliger i Norge skal enten prosentlignes eller regnskapslignes. Heldigvis blir de aller fleste boligene prosentlignet. Ved prosentligning vil nemlig boligens inntekt fastsettes med utgangspunkt i boligens ligningsverdi. Eventuelle leieinntekter vil dermed være skattefrie.

I utgangspunktet skal disse boligene prosentlignes: Selveid enebolig, tomannsbolig, leilighet i boligsameie, borettslag, boligaksjeselskap og fritidsbolig.

Må du oppgi utleieinntektene?

Nei, du er ikke forpliktet til å oppgi skattefrie inntekter.

Ifølge Skattebetalerforeningen kan det imidlertid være fornuftig å opplyse om leieforholdet dersom du er i tvil om du tilfredsstiller kravene til skattefri utleie. Da spiller du nemlig ballen over til likningskontoret, slik at det blir de som eventuelt må endre likningen din innen to år, om utleieforholdet ikke godkjennes. I så fall vil du også unngå eventuell tilleggsskatt.

Skattefri utleie skal i så fall oppgis i post 5.0.

Kun ett utleieforhold

Bruker du størstedelen av boligen selv (NB; målt etter boenhetenes utleieverdi) og leier ut den minste delen, er utleien skattefri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer