Skattefri utleie

SKATT: Pass på at du ikke betaler unødvendig skatt av leieinntektene. Vi viser deg hvordan du slipper unna, når du må skatte, og hvor du må rette i selvangivelsen. Husk: Du har bare èn dag igjen.

Publisert
Sist oppdatert
Alle boliger i Norge skal enten prosentlignes eller regnskapslignes. Heldigvis blir de aller fleste boligene prosentlignet. Ved prosentligning vil nemlig boligens inntekt fastsettes med utgangspunkt i boligens ligningsverdi. Eventuelle leieinntekter vil dermed være skattefrie.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I utgangspunktet skal disse boligene prosentlignes: Selveid enebolig, tomannsbolig, leilighet i boligsameie, borettslag, boligaksjeselskap og fritidsbolig.

Må du oppgi utleieinntektene?

Nei, du er ikke forpliktet til å oppgi skattefrie inntekter.

Ifølge Skattebetalerforeningen kan det imidlertid være fornuftig å opplyse om leieforholdet dersom du er i tvil om du tilfredsstiller kravene til skattefri utleie. Da spiller du nemlig ballen over til likningskontoret, slik at det blir de som eventuelt må endre likningen din innen to år, om utleieforholdet ikke godkjennes. I så fall vil du også unngå eventuell tilleggsskatt.

Skattefri utleie skal i så fall oppgis i post 5.0.

Kun ett utleieforhold

Bruker du størstedelen av boligen selv (NB; målt etter boenhetenes utleieverdi) og leier ut den minste delen, er utleien skattefri.

Om eneboliger: Betingelsen er at leieverdien av hybelen er mindre enn leieverdien av din boenhet.

Om tomannsboliger: Her er det nok at du har bodd i den ene av familieleilighetene størstedelen av året, det vil si i mer enn seks måneder. Ved utleie av tomannsbolig er det med andre ord ingen vurdering av om du bor i den største eller minste enheten.

Unngå skattesjokk ved flere utleieforhold

Leier du ut flere boenheter? Da må du huske på skillet mellom tomannsboliger og det som kalles flermannsboliger.

Tomannsboliger: Utgangspunktet er at en tomannsbolig har to familieleiligheter.
Ved hybelutleie i den ene familieleiligheten, vil hybelinntektene bare være skattefrie dersom hybelen anses å være en "uselvstendig boenhet". På norsk betyr det at den må dele inngang og WC med den familieleiligheten den hører sammen med. Hvis hybelen har egen inngang og WC har vi en selvstendig boenhet, og leieinntektene vil bli skattepliktige.

Flermannsboliger: Boliger med tre eller flere selvstendige familieleiligheter vil være en flermannsbolig - og de skal alltid regnskapslignes. Det vil si at alle leieinntektene på utleiers hånd vil være skattepliktige.

Husk også at en boligeiendom med to familieleiligheter og en selvstendig hybel (dvs. at den har egen inngang & eget WC) vil være en flermannsbolig, og dermed skattepliktig.

Unngå skatt ved utleie av hele boligen

Du kan faktisk unngå skatt selv om du har leid ut hele boligen. Betingelsen er at du selv har bodd i boligen i mer enn seks av fjorårets tolv måneder.

Eks: Du har leid ut hele boligen fra 1/1-02 til 1/5-02, og så bodd i boligen fra 2/5-02 til 31/12-02.

Smart triks

Skattebetalerforeningen minner også om at du kan kombinere utleieforholdene for å slippe skatt:

  • Lei ut hybelen hele året, og resten av boligen deler av året.
  • Så lenge hybelens utleieverdi er mindre enn halvparten av boligens utleieverdi, kan du leie ut resten av boligen skattefritt under seks måneder, forutsatt at du selv bor i hoveddelen i resten av året.

Postene i selvangivelsen

Skattefri utleie skal i tilfelle oppgis i post 5.0.

Dersom utleien er skattepliktig skal boligen regnskapslignes, og du må fylle ut skjema RF-1189. Der må du fylle ut leieinntekter, egenleie av eventull boenhet, og trekke fra utgifter som f.eks. fellesutgifter, kommunale avgifter, forsikring osv.

Overskudd og eventuelt underskudd skal føres i post 5.0, og du må henvise til postene 2.8.4 og 3.2.17.

Merk: Er utleien skattefri har du ingen mulighet til å trekke i fra utgiftene dine. Det er imidlertid mulig å få fradrag for ekstraordinære utgifter.

Kilde: Skattebetalerforeningen og Lignings-ABCen for 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer