Skattefrihet: Diverse

Publisert

ArvArv er ikke skattepliktig inntekt.

Men hvis du for eksempel har arvet en stor pengesum, eller en bondegård er selve avkastningen (f. eks. renter) av de arvede midlene skattepliktig inntekt.

Du må oppgi arv over 10.000 kroner på selvangivelsen. Begrunnelsen er at ligningsmyndighetene ikke skal begynne å lure, hvis du plutselig får en kraftig formuesøkning som ikke står i sammenheng med lønnsinntekten din.

De fleste må imidlertid betale arveavgift. Hvem det er og 2808"> hvor mye arveavgiften utgjør, finner du ut ved å trykke her. Enda viktigere for deg som har arvet er det å innrette seg slik at arveavgiften ikke blir større enn nødvendig. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Blir du sikret en regelmessig personlig understøttelse som arv, blir dette ansett som skattepliktig inntekt. Dette gjelder også hvis du arver retten til å bruke avdødes eiendom (bruksrett) uten å betale for den.

Merk: Der du som arving får utbetalt den avdødes opptjente (men ikke utbetalte) lønnsinntekt, provisjon, renter og lignende er dette å anse skattefritt.

Gaver er også skattefrie

Gaver er også fritatt for skatt, men kan i visse tilfeller utløse arveavgift. Det får du vite mer om i 2808">denne artikkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer