Skatteklasse 2 erstattes med nytt særfradrag

Eneforsørgere med ny samboer mister skattefordel på 13.000 kroner.

Eneforsørgere liker ikke å miste skattefordelen på 13.000 kroner.  Foto: PER ERVLAND
Eneforsørgere liker ikke å miste skattefordelen på 13.000 kroner. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å erstatte skatteklasse 2 for enslige forsørgere med et nytt særfradrag. Begrunnelsen for endringen er at skatteklasse 2 i dag tilfaller mange som ikke kan anses som reelle enslige forsørgere. Dette har fått flere enslige forsørgere til å rase.

Vi har regnet på om de raser med god god grunn.

Hver fjerde enslige forsørger rammes

Om lag 25 prosent av enslige forsørgere har ny samboer. Likevel har de beholdt skatteklasse 2 så lenge de ikke har fått barn med samboeren eller gifter seg.

Dette blir det slutt på nå: Det nye særfradraget skal gis til enslige forsørgere som mottar utvidet barnetrygd. Retten til utvidet barnetrygd opphører dersom mottakeren har inngått samboerskap som har vart i over tolv måneder i løpet av de siste 18 månedene, får barn med samboer eller gifter seg. Ved å knytte retten til særfradraget til mottak av utvidet barnetrygd sikrer en at fradraget kun gis til dem som kan anses som reelle enslige forsørgere.

De som regjeringen anser som reelle eneforsørgere, får 970 kroner i ekstra barnetrygd. Det er en ekstra barnetrygd uavhengig av hvor mange barn man forsørger. Utvidet barnetrygd utgjør 11.640 kroner årlig. I tillegg vil særfradraget for eneforsørgere på 47.160 kroner utgjøre cirka 13.000 kroner i skattereduksjon per år.

Sjekk hvordan din skatt for 2013 blir: Her er den oppdaterte SKATTEKALKULATOREN

Vi har tatt utgangspunkt i en familiebolig i Ullensaker. Alle kostnader deles likt. Spesifikke kostnader til barnet er ikke tatt med. Foto: Tuva Moflag
Vi har tatt utgangspunkt i en familiebolig i Ullensaker. Alle kostnader deles likt. Spesifikke kostnader til barnet er ikke tatt med. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Slik slår det ut

Vårt regnestykke viser at en eneforsørger med ny samboer kan forventes å ha vesentlig lavere levekostnader enn en eneforsørger som bor alene med barna. Videre har vi ikke tatt med kostnader som er knyttet direkte til barnet. Det vil si at barnets far eller mor i begge tilfeller dekker kostnader til SFO, fritidsaktiviteter, klær og sko av egen lomme. Her har vi sett på kostnader det er naturlig å dele på to når man bor under samme tak.

Barn i barnehage eller SFO? Skattefradrag som virkelig monner

Basert på tall fra SIFO, strømleverandør og forsikringsselskap – øker prisene på mat, strøm og forsikring noe når husstanden øker fra en til to voksne. På disse postene velger vi i regneeksempelet at en samboer med særkullsbarn betaler litt mer enn halvparten av det en eneforsørger gjør.

Få med deg denne endringen: Flere kan få superrente

Poster som TV-lisens, aviser og bredbånd forutsetter vi at samboerparet deler likt. Vi har tatt utgangspunkt i at man bor i samme bolig uavhengig om man får ny samboer eller ikke. Vi har sett på en reell familiebolig i Ullensaker kommune, som vil koste 2.650.000 kroner å kjøpe ny i dag.

Regnestykket med vårt eksempel viser at det er 100.000 kroner dyrere å være reell eneforsørger kontra samboer med særkullsbarn.

Les også: Ikke gå i samboerfella

Gir mer penger for nyskilte

Ordningen med skatteklasse 2 har vært lite fleksibel for personer som skifter sivilstatus i løpet av inntektsåret, og for foreldre som avtaler delt bosted for barn etter separasjon og skilsmisse. Særfradraget skal gis i alminnelig inntekt med et fastsatt beløp per måned. Det kan dermed graderes etter antall måneder i løpet av inntektsåret som enslig forsørger, og tilpasses tilfeller hvor foreldre avtaler delt bosted for barn etter separasjon og skilsmisse.

Alt om statsbudsjettet for neste år finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer