Skatteklasse 2 erstattes med nytt særfradrag

Eneforsørgere med ny samboer mister skattefordel på 13.000 kroner.

Eneforsørgere liker ikke å miste skattefordelen på 13.000 kroner.  Foto: PER ERVLAND
Eneforsørgere liker ikke å miste skattefordelen på 13.000 kroner. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å erstatte skatteklasse 2 for enslige forsørgere med et nytt særfradrag. Begrunnelsen for endringen er at skatteklasse 2 i dag tilfaller mange som ikke kan anses som reelle enslige forsørgere. Dette har fått flere enslige forsørgere til å rase.

Vi har regnet på om de raser med god god grunn.

Hver fjerde enslige forsørger rammes

Om lag 25 prosent av enslige forsørgere har ny samboer. Likevel har de beholdt skatteklasse 2 så lenge de ikke har fått barn med samboeren eller gifter seg.

Dette blir det slutt på nå: Det nye særfradraget skal gis til enslige forsørgere som mottar utvidet barnetrygd. Retten til utvidet barnetrygd opphører dersom mottakeren har inngått samboerskap som har vart i over tolv måneder i løpet av de siste 18 månedene, får barn med samboer eller gifter seg. Ved å knytte retten til særfradraget til mottak av utvidet barnetrygd sikrer en at fradraget kun gis til dem som kan anses som reelle enslige forsørgere.

De som regjeringen anser som reelle eneforsørgere, får 970 kroner i ekstra barnetrygd. Det er en ekstra barnetrygd uavhengig av hvor mange barn man forsørger. Utvidet barnetrygd utgjør 11.640 kroner årlig. I tillegg vil særfradraget for eneforsørgere på 47.160 kroner utgjøre cirka 13.000 kroner i skattereduksjon per år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer