- Skattelette kan hjelpe

Sjeføkonom har tre forslag til løsning på krisen.

Skattelette kan være rett vei mot finanskrisen, mener sjeføkonom Foto: Colourbox.com
Skattelette kan være rett vei mot finanskrisen, mener sjeføkonom Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et skattelette kan være en fornuftig finanspolitisk ordning. Virkningen er kjapp.Harald Magnus Andreassen, First Securities


I paneldebatten på Karrieredagen ved Norges Handelshøgskole (NHH) presenterte Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, tre steg for å takle finanskrisen. Det skriver NHHs internavis Paraplyen.

Andreassen mener det aller først er problemene i pengemarkedet som må løses og at dette må prioriteres før andre tiltak mot finanskrisen kan gjennomføres.

Banker er avhengig av å låne penger seg imellom på kort og mellomlang sikt. Nå er tilliten i pengemarkedet tynnslitt, og svært få finansinstitusjoner tør å låne ut penger til hverandre. Selv om Norges Bank holder styringsrenten i ro, har renten i dette markedet skutt i været den siste tiden. Det skaper ustabilitet.

Banken din tvinges til renteøkninger

Rentekutt og skattelette

Andreassens trinn to er et pengepolitisk virkemiddel som Norges Bank kontrollerer.

- Hvis det ikke hjelper at pengemarkedene fungerer igjen, må renten kuttes, forklarte Andreassen.

Det tredje trinnet er finanspolitisk. Hvis ingen av de to første virkemidlene har ønsket effekt, kan offentlige utgifter økes for å stimulere en haltende økonomi. Over statsbudsjettet er det også mulig å gi husholdningene mer penger mellom hendene.

- Et skattelette kan være en fornuftig finanspolitisk ordning. Virkningen er kjapp, påpekte Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer