Skattelisten.info krever 1.200 kroner for anonyme skattesøk

Mener nordmenn lures inn til ulovlig skattetjeneste via Google.

FINNER VIA GOOGLE: Skattelisten.info dukker opp som aller første søkeresultat på Google, når du søker etter skattelister. Fordi bakmennene har kjøpt seg inn dit, med en annonse. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FINNER VIA GOOGLE: Skattelisten.info dukker opp som aller første søkeresultat på Google, når du søker etter skattelister. Fordi bakmennene har kjøpt seg inn dit, med en annonse. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søker du etter skattelister på Google, kommer det akkurat nå en annonse helt øverst, over Skatteetatens egne skattelister:

«Skattelistene - skattelisten.info – Søk i Skattelistene. Formue, inntekt, skatt».

Lenka sender deg til skattelisten.info, som forteller deg at de tilbyr anonyme søk i skattelistene. Som kjent blir skattesøk nå logget, slik at de du søker opp ser at du har søkt dem opp.

Problemet er bare at tjenesten er unaturlig kostbar, kan bryte flere norske lover, ikke har noen identifiserbare bakmenn og driver agressiv pengeinnkreving. Forbrukerombudet går nå derfor ut og advarer nordmenn mot å bruke tjenesten.

- Dette er ganske graverende, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til Dinside.

LES OGSÅ: Her er en lovlig norsk tjeneste som søker i skattelistene for deg langt billigere

DANSK: Forbrukerombudet har gode grunner til å tro at Skattelisten.info er dansk, men kjenner ikke bakmennene. Visstnok er det flere danske virksomheter som driver med tvilsom aktivitet i Norge om dagen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DANSK: Forbrukerombudet har gode grunner til å tro at Skattelisten.info er dansk, men kjenner ikke bakmennene. Visstnok er det flere danske virksomheter som driver med tvilsom aktivitet i Norge om dagen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Derfor bryter de loven

Her er noe av det Forbrukerombudet reagerer på:

VIL STANSE DEM: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet vil ikke kalle skattelisten.info for svindel, men mener bestemt de bryter flere lover. Foto: PER ERVLAND
VIL STANSE DEM: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet vil ikke kalle skattelisten.info for svindel, men mener bestemt de bryter flere lover. Foto: PER ERVLAND Vis mer

  • Skattelisten.info gjør det ikke klart nok hva prisene er, og når man faktisk inngår et kjøp. Derfor bryter de angrerettloven, som spesifiserer dette.
  • Skattelisten.info har ingen kontaktinformasjon, slik angrerettloven også krever. Dessuten mener Forbrukerombudet at «whois»-informasjonen til domenet, som er en adresse på Tjuvholmen i Oslo, er falsk. Ombudet vet dermed ikke hvem som står bak, men tror siden drives fra Danmark.
  • Skattelisten.info har én dags betalingsfrist. Og betaler du ikke, får du inkassovarsel over SMS allerede dagen etter. Ombudet mener dette bryter markedsføringslovens bestemmelser om urimelig og aggressiv handelspraksis.

  • Skattelisten.info krever at du fyller ut hele fødselsnummeret ditt. Dette anses ofte som sensitiv informasjon, og nettstedet rettferdiggjør ikke godt nok hvorfor dette kreves.
  • Skattelisten.info tar 450 kroner for et anonymt skattesøk, og 750 kroner om du vil ha «tilleggsinformasjon». Regning for ett søk kan dermed bli hele 1.200 kroner.
LES OGSÅ: Slik fungerer det når du søker i skattelistene

Tror det er gratis

Forbrukerombudet ble klar over siden tidligere denne uka, da misfornøyde forbrukere tok kontakt.

- De fikk ikke med seg prisen. Det er på en måte ikke så rart, for man har jo inntil nylig hatt flere gratis skattelistetjenester, og det er fortsatt gratis å søke hos Skatteetaten. Man har en forventning om at en slik tjeneste er gratis, sier Elton Haug i Forbrukerombudet.

Klagerne skal ha fått det de skulle; altså skatteinformasjonen. Nøyaktig hvordan vites ikke, men fra skattelisten.info sin informasjon virker det som om noen sitter og søker for deg, og at deres navn, ikke ditt, dukker opp i søkeloggen til de som søkes opp.

LES OGSÅ: Slik regner du ut hvor mye naboen egentlig tjener

UKLART: Prisen står forklart i vilkårene du godtar når du skriver inn fødselsnummeret ditt. Dette er ikke godt nok for å følge norsk lov. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UKLART: Prisen står forklart i vilkårene du godtar når du skriver inn fødselsnummeret ditt. Dette er ikke godt nok for å følge norsk lov. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Google og DNB

Forbrukerombudet håper nå å unngå at flere går i fella. De har kontaktet Google for å få annonsen fjernet, og kontaktet DNB for å stenge bankkontoen bakmennene bruker.

- Det kan vi kreve så lenge vi kan vise at noen begår klare lovbrudd. Da har DNB som tar i mot betaling, eller Google som hjelper de å nå ut til folk, et medvirkningsansvar, forklarer jusdirektøren.

Har du selv gått i baret, trenger du ikke betale, ifølge Elton Haug. Da en gyldig avtale mellom deg og skattelisten.info ikke anses å være inngått, kan heller ikke bakmennene kreve pengene. Og klager du på regningen, kan den heller ikke gå til inkasso.

LES OGSÅ: Fått en regning du ikke godtar? Her er dine rettigheter!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer