Skattemeldingen kommer i midten av mars

Allerede 18. mars vil de første norske skatteyterne få den nye skattemeldingen.

SKATTEMELDINGEN 2020: Sjekker du årsoppgavene nå, kan du sikre deg en riktig skattemelding. De første får skattemeldingen allerede om en måned. Foto: Per Ervland
SKATTEMELDINGEN 2020: Sjekker du årsoppgavene nå, kan du sikre deg en riktig skattemelding. De første får skattemeldingen allerede om en måned. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år er det to nyheter som du vil kunne merke deg som skattebetaler: Skattemeldingen blir ny, og vil dessuten komme litt tidligere på året.

Det betyr samtidig at skattepengene også vil kunne komme tidligere inn på konto.

Husk også at du fortsatt har mulighet til å bidra til at skattemeldingen blir riktig.

Se også hvilke nye regler og poster som preget skattemeldingen i fjor.

Kommer til et begrenset antall personer først

Ifølge Skatteetaten vil ikke alle få skattemeldingen samtidig i år. Derimot vil du motta den mellom 18. og 31. mars, og du vil få varsel fra Skatteetaten når din skattemelding er klar.

- Det vil være et ganske begrenset antall personer som mottar skattemelding den første dagen 18. mars, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør for Brukerdialog i Skatteetaten til Dinside.

Samtidig har Skatteetaten tidligere uttalt at også skattepengene skal kunne komme flere uker tidligere enn før, med den nye skattemeldingen.

For å kunne få skattepenger tidligere er det imidlertid noen betingelser:

 • Du bruker ny skattemelding
 • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 • Du må ha skatt til gode
 • Du kan ikke ha ubetalte krav
 • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Da kan skatteoppgjøret være ferdig en til to uker etter at skattemeldingen er levert, har Skatteetaten tidligere informert om i en pressemelding

Sjekk årsoppgavene nå

I løpet av januar skal du ha fått årsoppgaver fra alt fra arbeidsgiver til barnehage og bank.

Vær obs på at du i mange tilfeller ikke får årsoppgavene på papir, men må Iogge deg inn for å se disse, eksempelvis i nettbanken.

Årsoppgavene sendes også til Skatteetaten, og brukes som grunnlag for den forhåndsutfylte skattemeldingen. Vil du ha en så riktig skattemelding som mulig for 2019, bør du derfor gå over årsoppgavene og gi beskjed til den du har fått den hos så snart som mulig dersom du finner feil.

Ifølge Skatteetaten er det bare de som har rapportert opplysningene som kan rette dem, og endringer kommer med på skattemeldingen hvis Skatteetaten mottar disse innen 1. mars.

Mer forståelig

Den nye skattemeldingen skal gjøre det enklere å sjekke opplysningene, og det skal bli lettere å fylle ut informasjon, har Skatteetaten tidligere forklart.

Blant annet vil postene slik vi kjenner dem fra tidligere, være erstattet av temaer som hører naturlig sammen:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Og endrer du et tall under et av temaene, vil du se en oppdatert skatteberegning i skattemeldingen med en gang.

Eksempel på den nye skattemeldingen fra Skatteetaten.
Eksempel på den nye skattemeldingen fra Skatteetaten. Vis mer

Tilgjengelig elektronisk «for alle»

Tidligere har det vært sagt at du har måttet være såkalt e-bruker for å kunne bruke ny skattemelding.

- Vi er veldig glad for å kunne fortelle nå at Skatteetaten skal gjøre den nye skattemeldingen tilgjengelig også for dem som per i dag ikke er elektroniske brukere, forteller Gjengedal.

Dermed vil også de som ikke er e-brukere komme inn i den nye løsningen hvis de logger seg på skatteetaten.no for å se skattemeldingen.

Har man derimot reservert seg for elektronisk kommunikasjon fra det offentlige men ønsker å se den nye skattemeldingen, må man først slette reservasjonen for å kunne logge seg inn i skattemeldingen.

I fjor ble det fortsatt sendt ut 786.000 skattemeldinger på papir. Dette var til de rundt 200.000 personene som har reservert seg mot å motta elektronisk kommunikasjon fra stat og kommune, og alle som Skatteetaten ikke har e-postadresse eller mobiltelefonnummer til.

- De sistnevnte får skattemeldingen både elektronisk og på papir, legger Gjengedal til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer