Skattene økte

I 19 vestlige land ble skattene lavere fra 2000 til 2002. I Norge gikk skattene opp, viser nye OECD-tall.

Publisert
Sist oppdatert


Her i landet var det faktisk barnefamiliene som fikk økt skattetrykk.

Nedgang ellers

En industriarbeiderfamilie med to barn og én inntekt fikk 0,3 prosent høyere skatt i perioden.

Isolert sett ikke et høyt tall, men mer interessant sett i lys av nedgangen i andre land.

Kolleger i samme familiesituasjon i Irland fikk nemlig 6,2 lavere skatt. I USA og Ungarn sank skattenivået med henholdsvis 3,9 og 3,8 prosent.

Uendret barnetrygd

Skatten for barnefamilier gikk ned også i våre naboland. I Sverige var nedgangen på 2,7 prosent, i Finland 1,1 prosent og i Danmark 0,2 prosent.

- Hovedforklaringen til at Norge kommer dårligere ut i OECDs regneeksempler er at barnetrygden ikke er blitt inflasjonsjustert siden midten på 90-tallet, forklarer Brynjar Indahl, rådgiver i Finansdepartementet.

Det betyr at barnetrygden ikke er økt i takt med prisstigningen. En annen forklaring - knyttet til det norske skattesystemet - spiller også inn.

Se endringene i skattenivået for barnefamilier og single

Skatteklasse 2

- En familie med to voksne og to barn, men bare én inntekt blir liknet i skatteklasse 2. De siste årene har skattelettelsene for denne familietypen blitt gitt i tilknytning til minstefradraget. Og siden de bare har ett minstefradrag, har de fått mindre skattelette enn andre, sier Indahl.

En tredje forklaring er knyttet til at lønnsveksten ble høyere enn antatt. Myndighetene har derfor ikke klart justere personfradraget i takt med lønnsveksten. Resultatet er i praksis en underregulering av fradraget.

For andre familietyper i Norge viser OECD-undersøkelsen, som årlig sammenlikner skatteforhold i OECD-landene, moderate endringer.

Fallende

Tallene fra OECD gjelder vanlig inntektsskatt og trygdeavgift, som utgjør det folk flest i praksis betaler av lønna til statskassa.

For å gi et bilde av hva det koster bedriftene å ha folk ansatt, er også arbeidsgiveravgift tatt med i egne beregninger. Også disse beregningene viser en fallende tendens for skatten i OECD-landene.


I Norge fikk en enslig industriarbeider med moderat lønn 0,4 prosent lavere skatt når arbeidsgiveravgift tas med.

Se skattenivået i de 30 OECD-landene

Den fullstendige OECD-rapporten (Taxing wages) kommer i april 2003. Den vil ha tall for åtte ulike familietyper, og vil gi et detaljert bilde av skatteforholdene i hvert OECD-land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer