Skatteoppgjøret kommer 25. juni

Men når kan du forvente å få pengene på konto?

Selv om pengene ikke kommer inn på konto samme dag, kan du sjekke hvor mye du får tilbake den 25. juni.
Selv om pengene ikke kommer inn på konto samme dag, kan du sjekke hvor mye du får tilbake den 25. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 25. juni sender Skatteetaten ut første del av skatteoppgjøret. Samme dag kan du også sjekke tallene på Skatteetatens nettsider.

Men når kan du forvente å få pengene på konto?

Én til to uker senere

Ifølge Skatteetatens nettsider vil pengene normalt komme inn på konto én til to uker etter at skatteoppgjøret er sendt ut - altså i begynnelsen av juli for de aller fleste lønnstakere og pensjonister.

Selvstendig næringsdrivende må derimot vente på sitt oppgjør, og generelt gjelder dette også de med kompliserte selvangivelser og mange vedlegg. Heller ikke ektefeller får skatteoppgjøret sitt før begges selvangivelser er ferdig behandlet. Fordelen er at Skatteetaten i år har innført ukentlige utsendinger av skatteoppgjøret for de som ikke får pengene i første runde.

I selvangivelsen kan du sjekke hvilket kontonummer som er registrert for mottak av skattepengene. Har ikke Skatteetaten ditt kontonummer, får du tilsendt et utbetalingskort. Og i utgangspunktet er det for sent å endre kontonummeret - men det kan være verdt et forsøk.

Du kontakter da skatteoppkreveren i din kommune (som normalt kan endre kontonummer senest en uke før dato for skatteoppgjøret).

Les også: Bruke skattepengene på utenlandtur? Da havner du i dette registeret

Derfor bør du sjekke tallene

Når du får pengene, bør du gjøre mer enn å glede deg over de ekstra kronene du får å rutte med. Skattebetalerforeningen råder alle om å se over tallene i ligningen som du får i forbindelse med skatteoppgjøret.

Du får nemlig en sammenligning av postene og beløpene du har oppgitt i selvangivelsen, med de beløpene som skattekontoret har lagt til grunn ved ligningen. Disse tallene bør du se nøye gjennom. For de som har gjort endringer, kan det være smart å ha en kopi av den leverte selvangivelsen foran seg ved gjennomgangen.

Aller først bør du sjekke om du er lignet i riktig skatteklasse. Feil skatteklasse kan nemlig koste deg hele 12.208 kroner!

Ektefeller med én inntekt og enslige forsørgere skal lignes i skatteklasse 2. Ektefeller med hver sin inntekt lignes i den skatteklasse som gir lavest samlet skatt, enten skatteklasse 2F eller skatteklasse 1E. Hvilken skatteklasse du er blitt lignet i, finner du på skatteoppgjøret oppe til høyre for navnet ditt.

Du bør også sjekke at dette er tatt med i ligningen:

  • Har du fått de fradragene som du førte opp i selvangivelsen?
  • Er inntekter, for eksempel aksjegevinster, kommet med?
  • Hvis du gjorde rettelser i noen av postene, er disse ta hensyn til?
  • Er gjeld og gjeldsrenter, formue og inntekt av fast eiendom fordelt mellom deg og den du eier sammen med, slik dere hadde ført opp?
  • Er formuesgjenstander (bil, båt, hus) du kjøpte eller solgte i løpet av året tatt med eller utelatt fra din formue?
  • Har du fått BSU-fradraget?
  • Har du fått fradrag for skatt betalt i utlandet?
Finner du feil i ligningen kan du klage skriftlig, enten elektronisk eller ved å sende brev på gamlemåten. en eventuell klage må begrunnes, og kan tidligst sendes inn 11. august.

Kilder: Skatteetaten.no, Skattebetalerforeningen

Les også: Slik kaster hver nordmann bort tusener hvert år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer