Ny skattemelding

Skattepengene kan komme en uke etter levering

Ny skattemelding kan bety riktigere skatt - og skattepenger raskere på konto.

NY SKATTEMELDING: Ikke alle vil få den nye varianten av skattemeldingen. Under ser du hvem dette gjelder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY SKATTEMELDING: Ikke alle vil få den nye varianten av skattemeldingen. Under ser du hvem dette gjelder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Etter å ha jobbet med en ny skattemelding siden 2018, kunne Skatteetaten tidligere i år fortelle at det i 2020 vil kunne bli kortere ventetid på skattepengene - som vanligvis har hatt første utbetalingsmulighet i slutten av juni hvert år.

Nå varsler Skatteetaten at enkelte kan få skatteoppgjøret allerede en til to uker etter å ha levert skattemeldingen for 2019.

Ny skattemelding

Skatteetaten skriver i en pressemelding at de fleste lønnsmottakere og pensjonister får en helt ny skattemelding i 2020. I forbindelse med arbeidet med ny skattemelding, har denne vært testet ut på vanlige skatteytere, blant annet for å få tilbakemeldinger på hvor godt den fungerer.

Den nye skattemeldingen skal gjøre det enklere å sjekke opplysninger. Det blir også lettere å fylle ut informasjon.

Blant annet vil postene slik vi kjenner dem fra tidligere, være erstattet av temaer som hører naturlig sammen:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Og endrer du et tall under et av temaene, vil du se en oppdatert skatteberegning i skattemeldingen med en gang.

I den skattemeldingen skal du også få veiledning og enkelte svar underveis, som skal gjøre det enklere å levere korrekte opplysninger og få riktig skatt.

Skattemeldingen kommer på forskjellige dager

En viktig endring er at ikke alle kommer til å motta skattemeldingen samtidig. Skattemeldingen blir ifølge Skatteetaten tilgjengelig på forskjellige datoer og du får beskjed fra Skatteetaten når du kan sjekke den.

Disse får gammel skattemelding

Selv om de fleste lønnstakere og pensjonister får den nye skattemeldingen, vil mange i 2020 fremdeles motta skattemeldingen i gammelt format.

Dette gjelder for eksempel næringsdrivende og deres ektefeller, og alle som pleier å motta skattemeldingen på papir. De vil få skattemelding i gammelt format fra 31. mars enten digitalt eller på papir i postkassen.

Det er først når du får en e-post av Skatteetaten at skattemeldingen din er tilgjengelig.

I 2020 får noen lønnstakere og pensjonister skattemeldingen 18. mars. Det er rundt to uker tidligere enn før. Deretter vil Skatteetaten sende ut skattemeldingen på flere datoer frem til 30. mars.

Innen 1. april skal alle ha mottatt skattemeldingen. Leveringsfristen er som før: 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Er du ikke elektronisk bruker, må du registrere deg som dette innen 1. mars om du vil få den nye skattemeldingen.

Disse kan få tidligere skatteoppgjør

Det legges opp til at skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen. For å kunne få skattepenger tidligere er det noen betingelser, påpeker Skatteetaten:

 • Du bruker ny skattemelding
 • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 • Du må ha skatt til gode
 • Du kan ikke ha ubetalte krav
 • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll
SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer