Skattepengene kommer til uken

Skylder du penger til staten, er det ikke sikkert du får utbetalt skattepengene.

PENGEKRAV? Skylder du penger til staten, kan skattepengene dine holdes igjen av Statens innkrevingssentral. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE
PENGEKRAV? Skylder du penger til staten, kan skattepengene dine holdes igjen av Statens innkrevingssentral. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første av oss vil motta skatteoppgjøret i disse dager, såfremt du ikke leverte på papir eller gjorde større endringer på selvangivelsen.

-17. juni og utover vil de som mottar elektronisk skatteoppgjør få oppgjøret sitt i Altinn når dette er klart. De som har penger tilgode får pengene på konto fra 25. juni, sier Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet til Dinside.

Har du derimot ubetalte krav til staten, er det slett ikke sikkert du får se noe til skattepengene dine.

Holder igjen skattepengene

Sliter du med å betale, er det Statens innkrevingssentral (SI) som krever inn de fleste ubetalte statlige krav og regninger, som NRK-lisensen, studielånet fra Lånekassen og årsavgiften.

Da risikerer du at skattepengene blir motregnet av SI. Dette vil i praksis si at hvis du har betalt for mye skatt i 2013, kan SI gi beskjed til Skatteetaten om å holde igjen pengene for å dekke dine ubetalte krav hos dem.

- De fleste krav kan skattemotregnes, men de største kravgruppene er årsavgift, studielån, bøter og erstatninger knyttet til dom, forteller Tore Bratt, informasjonssjef i Statens innkrevingssentral til Dinside.

Ifølge SI gjelder dette flere tusen nordmenn, som skal ha mottatt varsel om dette.

- Det er sendt ut varsel til 63.000 skyldnere om skattemotregning, forteller Bratt.

Enkelte kan likevel få beholde skattepengene, dersom de har gyldig grunn til dette.

Se også hva som blir nytt med årets skatteoppgjør

Gyldig grunn til å klage?

FEIL? Er du misfornøyd for å ha fått skattepengene motregnet av SI, kan du klage - om du har en gode grunn. Foto: PER ERVLAND
FEIL? Er du misfornøyd for å ha fått skattepengene motregnet av SI, kan du klage - om du har en gode grunn. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Ifølge SI fins det gyldige grunner for å søke om å beholde skattepengene, ikke minst om du trenger skattepengene for å ha nok penger til livsopphold.

- Folk kan klage hvis de mener de ikke har nok igjen til livsopphold. Dette vurderes ut fra egne livsoppholdssatser, forteller Bratt.

Han påpeker at hver enkelt klage blir vurdert enkeltvis, og må dokumenteres.

- Det må være snakk om reelle utgifter, sier Bratt, og påpeker at man ikke kan klage fordi man mangler penger til husleia, for så å reise til Syden noen dager senere.

Har du fått skattepengene motregnet av SI og mener dette er feil, må du sende en skriftlig, undertegnet klage med dokumentasjon senest en måned etter at du mottok motregningserklæringen fra SI.

Les også hvor i landet de kommunale gebyrene er høyest

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer