Skatteplikt på blodrenter

Det er ingen hjelp å få av staten til dyre avbetalingskjøp, er. Er den effektive renten over 17 prosent, får du ikke rentefradrag.

Publisert
Sist oppdatert

I skattelovforskriften er det tatt inn en bestemmelse som sier at: "For hver avtale om kredittkjøp, er fradraget begrenset til en sats på 17 prosent effektiv rente".

Til de av våre lesere som vurderer å kjøpe julegaver på avbetaling i år, er det interessant å vite hva vi skrev i april i år om de faktiske kostnadene ved slike kjøp.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Avbetaling

Bestemmelsen gjelder rentefradrag ved kjøp av løsøre på kreditt (kredittkjøp), det vil si avbetalingskjøp, på folkemunne.

Det er ikke vanskelig å finne eksempler på avbetalingskjøp med høyere effektiv rente enn 17 prosent i dagens marked.

Vårt aller første søk hos Thorn.no ga oss en rente på 23 prosent, som gjelder ved kjøp av en bilnavigasjonsenhet (Transonic PNA4000) på avbetaling. Ved kontant kjøp betales 3699 kroner. Velger du tre års avbetaling, blir månedssummen 139 kroner.

Tastes dette inn i vår kredittkjøpskalkulator, er fasit 22,91 prosent effektiv rente.

Får du skattefradrag?
Beregn her!
  1. Kredittkjøpskalkulatoren


De første 17 prosentene kvalifiserer til fradrag i alminnelig inntekt, og blir dermed redusert med 28 prosent, til cirka 12 prosent etter skatt.

De seks prosentpoengene på toppen, får kjøperen ingen rentefradrag for, og må betales fullt og helt av egen lomme, uten hjelp fra statskassen.

Thorn ikke alene

Vi har skrevet om ekstremt høye renter ved avbetalingskjøp veldig mange ganger. Trykker du her, finner du vår siste omfattende kartlegging, som viste skyhøye effektive renter hos både Thorn, Leasy, Deal og Telehuset.

Har du et avbetalingskjøp? Regn ut om du får fradrag i skatten for alle rentene - her

Må dokumenteres

For i det hele tatt å få rentefradrag på avbetalingskjøpet ditt, må du kunne vise kopi av en avtale til likningskontoret. Kravene til dokumentasjon er ganske greit forklart i forskriften:

"Fradrag for renter og kostnader ved kredittkjøp kan bare kreves hvis kjøper ved skriftlig kontrakt, ved skriftlig bekreftelse fra selger eller på annen tilfredsstillende måte kan dokumentere følgende:

  • a. gjenstandens art,
  • b. salgsdato,
  • c. kontantprisen: Den pris som selgeren ville krevd ved kontant betaling,
  • d. kontantinnsatsen: Det beløp kjøperen skal betale kontant,
  • e. kredittkostnader: Summen av alle renter og andre tillegg til kontantprisen som kjøperen skal betale på grunn av kreditten,
  • f. kredittiden: Hvor lang tid gjelden skal betales over angitt i måneder, og i tilfelle når de enkelte avdrag skal betales,
  • g. effektiv rente ved inngåelsen av kontrakten: Kredittkostnadene angitt som en årlig etterskuddsvis rente, beregnet av den del av kontantprisen som kjøperen får kreditt for (kredittbeløpet) og under hensyn til eventuelle nedbetalinger av kredittbeløpet i kredittiden,
  • h. navn og adresse på selger,
  • i. navn, adresse og fødselsdato på kjøper.".

Slik beregnes skatten

LikningsABC forteller hvordan skattemyndighetene beregner beløpet du får fradrag for.

Slik gjør de det:


For hver avtale om kredittkjøp er fradraget begrenset til en sats på 17 prosent effektiv rente. Hvis oppgitt effektiv rente er høyere, blir maksimum fradragsbeløp å beregne forholdsmessig på grunnlag av betalte kredittkostnader i inntektsåret (se ovenfor), effektiv rente (se ovenfor) og maksimumssats 17 prosent.

Kostnad x 17 prosent effektiv rente

For hver avtale om kontokreditt (kontokjøp), er fradraget begrenset til den del av betalt kredittkostnad som tilsvarer 17 pst. rente av det til enhver tid skyldige beløp og under hensyn til avdrag betalt i inntektsåret.

Deler av denne artikkelen ble første gang publisert den 6. april 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer