Skattemeldingen 2019

Skattepliktig utleie? Finn fram kvitteringene nå

Du kan få fradrag på utleieskatten for flere utgifter.

SPARE SKATT: Du må ofte skatte av utleie, men du kan få store fradrag for utgiftene du har i leieforholdet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
SPARE SKATT: Du må ofte skatte av utleie, men du kan få store fradrag for utgiftene du har i leieforholdet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert

Det er ennå noen uker til skattemeldingen dukker opp i Altinn-postkassen din, men det allerede nå verdt å få oversikt over inntekter og utgifter for året som har gått, slik at du stiller forberedt.

Dette gjelder blant annet hvis du har skattepliktige utleieinntekter, skal vi tro Huseiernes Landsforbund:

Når du har skattepliktige leieinntekter, skal du betale skatt av netto leieinntekter, altså leieinntekter minus utgiftene du har hatt til utleien. Det betyr at du får fradrag for alle kostnader du har hatt til utleien, skriver de.

Disse fradragene kan du få

Huseierne har listet opp fradragene du kan få på utleieskatten:

 • Kostnader ved annonsering av utleien
 • Depostiumskonto
 • Felleskostnader i sameie eller borettslag
 • Forsikring
 • Kommunale avgifter
 • Eiendomsskatt
 • Festeavgift
 • Strøm og oppvarming (når det dekkes av deg som utleier)
 • Reiseutgifter for tilsyn
 • Vedlikeholdskostnader
 • Eget arbeid
 • Møbler og innbo

Merk at listen ikke er uttømmende. Alle kostnader knyttet til utleien kan trekkes fra når du betaler skatt for utleien, men du får bare fradrag for faktiske utgifter. Har leieboeren betalt noe av dette, får ikke du fradrag.

Så, det er bare å samle kvitteringene nå, slik at du har full oversikt innen skattemeldingen tikker inn.

Når må du skatte av utleie?

Det er forskjellige skatteregler alt etter hvilken type utleie du driver med:

 • Korttidsutleie av egen bolig mindre enn 30 dager i året, har skattepliktig inntekt etter en sjablongmetode. Denne metoden innebærer at utleieinntekter inntil 10.000 kroner årlig er skattefri, og av det overskytende beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt, ifølge Skatteetaten.
 • Leier du ut mindre enn halvparten av egen bolig, er leieinntektene skattefrie. «Mindre enn halvparten» avgjøres ut fra boligens utleieverdi på det frie markedet, arealet er altså ikke avgjørende i denne sammenheng, selv om areal og utleieverdi ofte henger sammen, skriver Skatteetaten. For at leieinntektene skal kunne være skattefrie, må leieforholdet vare minst 30 dager og utleieverdien av den utleide delen av din bolig må være lavere enn tenkt leieverdi fra den delen du selv bor i.
 • Dersom du leier ut mer enn halvparten av egen bolig, derimot, er det leieinntektenes størrelse som er avgjørende for skatteplikten: Er dine årlige leieinntekter 20.000 kroner eller mindre, er inntektene skattefrie, mens årlige leieinntekter mer enn 20.000 kroner, er skattepliktige fra første krone. Beløpsgrensen på 20.000 kroner omfatter bare leieinntekter for den perioden i året hvor hele eller en større del av egen bolig er utleid. Den gjelder også inntekter fra perioder der mindre enn halvparten av boligen er leid ut.
 • Leieinntekter på 20.000 kroner eller mindre er også skattefrie hvis du leier ut hele boligen. Dersom leieinntektene overstiger 20.000 kroner, er hele leieinntekten skattepliktig fra første krone. Det gjelder også inntekter fra perioder der mindre enn halvparten av boligen er leid ut, opplyser Skatteetaten.

Noe nytt for noen utleiere

Har du leid ut i flere skatteår og anser deg som dreven på dette feltet, er det verdt å merke seg at det er en utleie-nyhet på skattemeldingen for 2019:

De som har leid ut i flere år har blitt vant til å fylle ut utleieskjemaet RF-1189, men i år får omtrent halvparten av norske skattebetalere ny elektronisk skattemelding. I denne forsvinner utleieskjemaet og blir erstattet med en rekke spørsmål, informerer Huseierne.

Fradragsretten forsvinner imidlertid ikke, så du må passe på å få med deg fradragene.

De som skal levere «gammel» skattemelding vil fortsatt fylle ut utleieskjemaet RF-1189.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer