Aksje- og fondssparing

Skattesmart fonds­salg før nyttår

Nye skatteregler på nyåret kan gjøre det svært lønnsomt for enkelte å selge aksjene og fondene sine før jul, men dette gjelder ikke alle …

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine stående på konto. I saken under kan du lese om skattesmarte investeringer med fondssparingen din før nyttår. Video: Stig Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye statsbudsjettet kan gjøre at du sparer en god del på å reinvestere det du har av aksjer og fond før vi skriver «2022».

Hvis Støre & co. får det som de vil, fyker skatten på aksjer og aksjefond opp fra 31,68 til 35,20 prosent over nyttår. Det samme med mottatt utbytte, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Spar 10 000,- på én dag!

Hvor mye kan du spare på å selge aksjer og/eller fond før nyttår, da?

Kvadsheim setter opp følgende regneeksempel:

  • La oss si at du har satt inn penger jevnlig i aksjefond de siste ti åra. Totalt har du satt inn 200 000 kroner i åras løp, som nå er verdt 500 000 kroner - jo da, verdensindeksen har steget over 400 prosent siden 2011!
  • Hvis du selger fondet før nyttår, må du betale 95 000 kroner i skatt, men venter du til 1. januar, blir skatten 105 600 kroner.
  • Det vil si over 10 000 kroner mer på én dag.

I regneeksemplene over er det sett bort fra det såkalte skjermingsfradraget, som senker skatten noe i begge eksemplene noe.

Ikke bli for «skattesmart»

De som ikke vil gå ut av aksjemarkedet allerede på nyåret, men spare noen år til, kan likevel nyte godt av lav skatt i 2021 ved å reinvestere fonds- eller aksjepengene sine, ifølge siviløkonomen.

Du selger nå, det vil si at du realiserer gevinsten, som det heter, for så å reinvestere beløpet på nytt i aksjemarkedet, forklarer han.

Altså; selg, så kjøp.

Men du bør ikke være for «skattesmart», advarer Kvadsheim. Du må nemlig ha tatt en reell kursrisiko før du kjøper aksjene eller fondene tilbake. Hvis ikke risikerer du såkalt gjennomskjæring, altså at transaksjonen nullstilles skattemessig.

For eksempel dersom du selger tusen aksjer i DNB og kjøper dem tilbake sekundet etterpå, har du jo ikke tatt noen kursrisiko, men venter du én dag eller to, eventuelt kjøper aksjer i en annen bank, er det en helt annen sak.

Så, skal du gjøre en rask reinvestering i aksjefond, vil det nok være en fordel om du ikke velger det nøyaktig samme fondet, eventuelt venter noen dager.

Unngå ASK-felle

Og, har du pengene på aksjesparekonto (ASK), må du i så fall ta ut hele potten fra kontoen for å realisere skattegevinsten.

Det holder ikke at du bytter fond eller aksjer innenfor kontoen.

Disse bør ikke selge før nyttår

Har du tapt penger på aksjer, derimot, er det gunstig å vente med salget etter nyttår. Da øker nemlig tapsfradraget fra 31,68 til 35,2 prosent.

Husk også at det ikke er nok å selge aksjer og fond som du har tapt penger på, og ta ut pengene for godt fra ASK-en. Du må faktisk avslutte selve kontoen for å få tapsfradraget.

Videre er det slik at jo lenger tidshorisont du har på aksje- og fondssparingen din, desto mindre lønnsomt er det å selge nå og gjøre opp skatten.

Forventer du høy avkastning i åra framover, blir det også mindre lønnsomt å reinvestere nå, men det viktigste er tidshorisonten, understreker Kvadsheim.

Ved å ikke selge før nyttår, «skyver» du skatteregninga foran deg. For til forskjell fra renteinntekter, som betales årlig, får du skjøvet på aksjeskatten helt til du selger for godt. I mellomtida får du avkastning på den utsatte skatten - et rentefritt lån fra staten, om du vil.

Riktig timing

Dersom du forutsetter 5,75 prosent årlig avkastning på fondet, vil det lønne seg å selge i dag hvis du har under fire års sparehorisont.

Har du lenger tidshorisont enn fire år, bør du la pengene stå, selv om skattesatsen øker.

Men har du uansett tenkt å selge deg ut om kort tid, altså innen noen uker eller få måneder, kan det være smart å få det gjort før nyttår.

KOM I GANG: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte med pensjonssparing så tidlig som mulig. Video: Storebrand Vis mer

Selg når du trenger pengene

For kort tid siden skrev DinSide om uro på børsen og om dette fordrer salg av aksjer og fond.

- Selg fondet når du har bruk for pengene. Benytt gjerne en uttaksavtale, altså en omvendt spareavtale, slik at du tar ut pengene gradvis. Da minimerer du timingrisikoen, var svaret vi fikk fra spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

- Er du en langsiktig sparer, bør du «sitte i ro». Det er normalt med én til to korreksjoner på rundt ti prosent i året, og om lag hvert tiende år må du regne med en halvering av verdiene dersom du investerer i brede aksjefond, fortsatte han.

Les mer om smarte fondssalgstips her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer