Aksje- og fondssparing

Skattesmart fonds­salg før nyttår

Nye skatteregler på nyåret kan gjøre det svært lønnsomt for enkelte å selge aksjene og fondene sine før jul, men dette gjelder ikke alle …

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine stående på konto. I saken under kan du lese om skattesmarte investeringer med fondssparingen din før nyttår. Video: Stig Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye statsbudsjettet kan gjøre at du sparer en god del på å reinvestere det du har av aksjer og fond før vi skriver «2022».

Hvis Støre & co. får det som de vil, fyker skatten på aksjer og aksjefond opp fra 31,68 til 35,20 prosent over nyttår. Det samme med mottatt utbytte, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Spar 10 000,- på én dag!

Hvor mye kan du spare på å selge aksjer og/eller fond før nyttår, da?

Kvadsheim setter opp følgende regneeksempel:

  • La oss si at du har satt inn penger jevnlig i aksjefond de siste ti åra. Totalt har du satt inn 200 000 kroner i åras løp, som nå er verdt 500 000 kroner - jo da, verdensindeksen har steget over 400 prosent siden 2011!
  • Hvis du selger fondet før nyttår, må du betale 95 000 kroner i skatt, men venter du til 1. januar, blir skatten 105 600 kroner.
  • Det vil si over 10 000 kroner mer på én dag.

I regneeksemplene over er det sett bort fra det såkalte skjermingsfradraget, som senker skatten noe i begge eksemplene noe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer