Skattetrykket synker

Skattene går ned i OECD-landene, viser ferske tall. Og denne gangen ser vi nedgang også i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Skattetrykket synker

 1. Tabell: Skatten i OECD-landene


Fersk statistikk fra OECD viser at pila for skattetrykk fortsetter å gå nedover i OECD-landene.

Snudd

Mens skattene har sunket i andre OECD-land, har de tidligere gått opp her i landet. Fra 1990 til 2001 så vi en markant skatteøkning i Norge.

Nå er trenden snudd for Norges del.

 • Skatt på inntekt og utbytte gikk ned fra 19.9 til 19.0 prosent av bruttonasjonalproduktet fra 2001 til 2002.

 • De totale skattene synker også, men noe mindre. Fra 2001 til 2002 gikk andelen ned fra 43,3 til 43,1 prosent av bruttonasjonalproduktet.

  Ulikt

  Nedgangen er likevel mindre enn i andre land. I Sverige sank inntekts- og utbytteskatten fra 19.3 til 18.3 prosent fra 2001 til 2002. Det totale skattetrykket sank med 0,8 prosent.

  Blant de 16 landene hvor skattetrykket ble lettere, var nedgangen på en prosent eller mer i sju land: Østerrike, Ungarn, Storbritannia, Canada, Irland, Hellas og Tyrkia.

  Nedgangen var jevnt over sterkest i EU-land. Grunnen til skattelettelsene? En bølge av rene skattekutt siden 2000 er hovedårsaken. En annen grunn er at labre økonomiske tider gir lavere inntekter og dermed mindre skattebetaling.

  Skattene økte samtidig med mer enn en prosent i Luxembourg, Slovakia og New Zealand.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer