Skilsmisse steg for steg

Det er en tøff prosess å skilles. Ekspertene prøver å gjøre det lettere ved å guide deg gjennom bruddet.

IKKE BARE, BARE: Det er ikke kun en signatur på et papir som skal til for at skilsmissen skal trå i kraft, men det er en hel del andre praktiske ting som skal ordnes, og det er lett å la følelsene ta over. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IKKE BARE, BARE: Det er ikke kun en signatur på et papir som skal til for at skilsmissen skal trå i kraft, men det er en hel del andre praktiske ting som skal ordnes, og det er lett å la følelsene ta over. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Færre valgte å skille seg i 2018 sammenlignet med året før, ifølge SSB. Det er naturlig nok i de største kommunene vi ser flest skilsmisser, henholdsvis i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

Et ektepar kan ha flere grunner til at de vil bryte opp. Uansett årsak er skilsmisse trolig, og forhåpentligvis, ikke noe noen av partene er drillet i.

Derfor har Dinside tatt en prat med to eksperter som skisserer hvordan dere skilles, steg for steg.

Ta ut separasjon

En ektefelle som ikke vil fortsette samlivet, kan kreve separasjon. Dette er det første steget mot en skilsmisse, skriver Familierettsadvokatene.

I Norge kan dere kreve separasjon og påfølgende skilsmisse uten å ha noen spesiell grunn for det. Ektefellene behøver heller ikke å være enige om at de vil skilles.

Søknad om separasjon kan gjøres elektronisk, og du finner søknadsskjema på fylkesmannens hjemmesider.

Når de tidligere ektefellene har vært separert i ett år, kan de søke om skilsmisse.

Ektefeller som har gått fra hverandre, men ikke har søkt om separasjon, kan søke om skilsmisse direkte dersom det er to år siden de gikk hver til sitt, men de trenger i så fall vitner som kan bekrefte at ektefellene har gått fra hverandre for mer enn to år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer