Skilsmissebarn blir røykere

Og starter allerede i 10-klasse.

Ungdom i familier med  dårlig økonomi, røyker mer enn annen ungdom.   Foto: Colourbox
Ungdom i familier med dårlig økonomi, røyker mer enn annen ungdom. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse som omfatter i underkant av 16.000 ungdomselever fra 10.klasse, slår Folkehelseinstituttet fast at det er store sosiale forskjeller når det gjelder ungdom og tobakksbruk (dagligrøyking, av og til-røyking og snus.)

Lav utdanning

Det siste tiåret har man sett en endring i tobakksbruken blant ungdom; færre røyker daglig, til gjengjeld er det flere som bruker snus og røyker innimellom.

Les også: Mindre sex for unge røykere

Ifølge den nye undersøkelsen, som ble gjennomført i Oslo, Hedmark, Oppland, Nordland, Troms og Finnmark i perioden 2000-2004, har tobakksbruk sterk sammenheng med blant annet utdanningsplaner og familieøkonomi.

Folkehelseinstituttet konkluderer med at ungdom som har planer om å ta yrkesfaglig retning på videregående skole, som har skilte foreldre eller dårlig familieøkonomi, bruker mer tobakk enn annen ungdom.

- Blant voksne er det sterk sammenheng mellom daglig røyking, kort utdanning og lav inntekt. Vi ser noe av det samme bildet også for ungdom. Daglig røyking er mer vanlig blant 15-16-åringer som planlegger yrkesfaglig utdanning, har skilte foreldre, eller dårlig familieøkonomi, heter det i Folkehelseinstituttets rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.