Skilsmissebarn blir røykere

Og starter allerede i 10-klasse.

Ungdom i familier med  dårlig økonomi, røyker mer enn annen ungdom.   Foto: Colourbox
Ungdom i familier med dårlig økonomi, røyker mer enn annen ungdom. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse som omfatter i underkant av 16.000 ungdomselever fra 10.klasse, slår Folkehelseinstituttet fast at det er store sosiale forskjeller når det gjelder ungdom og tobakksbruk (dagligrøyking, av og til-røyking og snus.)

Lav utdanning

Det siste tiåret har man sett en endring i tobakksbruken blant ungdom; færre røyker daglig, til gjengjeld er det flere som bruker snus og røyker innimellom.

Les også: Mindre sex for unge røykere

Ifølge den nye undersøkelsen, som ble gjennomført i Oslo, Hedmark, Oppland, Nordland, Troms og Finnmark i perioden 2000-2004, har tobakksbruk sterk sammenheng med blant annet utdanningsplaner og familieøkonomi.

Folkehelseinstituttet konkluderer med at ungdom som har planer om å ta yrkesfaglig retning på videregående skole, som har skilte foreldre eller dårlig familieøkonomi, bruker mer tobakk enn annen ungdom.

- Blant voksne er det sterk sammenheng mellom daglig røyking, kort utdanning og lav inntekt. Vi ser noe av det samme bildet også for ungdom. Daglig røyking er mer vanlig blant 15-16-åringer som planlegger yrkesfaglig utdanning, har skilte foreldre, eller dårlig familieøkonomi, heter det i Folkehelseinstituttets rapport.

Les også: Røyker i blinde

Invandrergutter røyker mest

Alle deltakerne i undersøkelsen måtte svare på spørsmål om bruk av ulike typer tobakk, familieøkonomi, hvilke ambisjoner de har for framtidig utdanning, foreldrenes fødeland og om foreldrene var gift/samboende eller skilt.

Her kom det frem at det er flere jenter enn gutter som røyker. 34 prosent av jentene svarte at de røykte daglig eller av og til, til sammenligning svarte 26 prosent av guttene det samme.

Snusbruk var imidlertid mye vanligere blant gutter (21 prosent) enn jenter (fire prosent). Og snusbruken var mest utbredt blant gutter fra familier med god økonomi.

Les også: Vil forby røyking i bil

Det er imidlertid betydelig flere dagligrøykere blant gutter med innvandrerbakgrunn, og da spesielt gutter med muslimsk kulturbakgrunn, enn blant gutter med norske foreldre.
For jentene er det motsatt. Altså flere norske jenter som røyker i forhold til jenter med innvandrerbakgrunn.

Målrettede tiltak

- Disse resultatene viser at dersom en ønsker å redusere tobakksbruken blant ungdom, bør tiltakene først og fremst rettes mot ungdom som har valgt yrkesfaglig utdanningsretning, og mot ungdom som står i fare for å avbryte videregående skole, sier seniorrådgiver og førsteforfatter på studien, Liv Grøtvedt hos Folkehelseinstituttet.

- Blir det gjort noen tiltak, for eksempel i skolen, på bakgrunn av denne undersøkelsen?
- Vi legger frem statistikken. Det ligger ikke til vår makt å følge opp tiltak, det er det direktoratet som har ansvar for, sier Grøtvedt til DinSide Helse og legger til;
- Men det er nok litt opp til oss å være flinke å kommunisere resultatene til Statens institutt for rusmiddelforskning og Helsedirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer