Skilsmisseprisen - en vits?

Dagens eminente forslag fra KrFs Dagrun Eriksen om et skilsmisseregnskap bringer frem tårer i øyekroken hos mange av oss.

Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi
Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig skal vi en gang for alle få klart for oss hva en skilsmisse koster hver enkelt samfunnsborger.

Deretter skal anslagene summeres og systematiseres slik at politikere kan finne bedre virkemidler for å holde landets mange par sammenføyd.

Forslaget er fremmet i dag av KrF med så vel økonomifaglig tyngde som samfunnsforståelse og innlevelsesevne et folkeparti verdig, og vi sier JA! La det regnes!

Suppler

Og la det ikke bare regnes på kostnadene ved skilsmissene – la disse regnestykkene bli supplert, slik at vi kan få en grundig kost-nytte analyse av de mest kjente samlivsalternativene.

Skilsmisseprisen - en vits?

La kostnadene komme frem for de tusenvis som sliter vettet av seg for å holde sammen i ekteskap selv om de burde ha hatt hver sin husholdning for lengst – for ikke å si helt fra starten. La slitet ved frokostbordet, middagsbordet, fredagskvelden, jule- og sommerferiene kalkuleres grundig, og anslås i kroner. Og ikke minst – kalkuler gjerne inn
de emosjonelle kostnadene for barna som hører på mor og far kjegle sent og tidlig, og kjenner frykten når mor og far har sluttet å kjegle og simpelthen ikke snakker sammen.

Kronebeløpene kan anslås for når langtidsvirkningene setter inn hos dem, og de oppsøker psykologene som voksne.

Og disse kostnadene er små i forhold til de for både kvinner og menn som holder sammen i forhold preget av vold og psykopati ”av hensyn til barna”. Her måtte man jo også få kalkyler som monner.

Andre forhold

Ikke minst burde vi kalkulere de samfunnsøkonomiske kostnadene ved forslag av typen som KrF fremmer. La oss vurdere nøye hvilke kostnader som nå påføres de titusener som allerede er skilt, og allerede har vært gjennom flere runder med sin egen utilstrekkelighet i forhold til barna og samfunnets idealer.

Svien i samvittigheten og selvfølelsen koster nok såpass i hvert fall at det kan kalkuleres inn under en diversepost i regnskapet.

Kanskje vi burde la en egen kalkyle omfatte kostnadene ved dogmatiske holdninger og dårlig innlevelsesevne også. For partier som utviser slik vurderingsevne og evne til nyansering som KrF i dette tilfellet har gjort, vil det i det minste påløpe en kostnad i form av manglende tillit hos velgere.

Om denne kostnaden nulles ut for samfunnet når en beregner gevinsten ved at KrF får lavere oppslutning, kan jo også bli interessant å se nærmere på.

Bør du dumpe ektefellen? Prøv DinSides skilsmissekalkulator og andre verktøy!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer