Skipperns livrett er energibombe

Med et rikelig innhold av antioksidanter, folsyre, kalium og jern beskytter spinat mot hjerte-kar sykdommer, flere typer kreft og den vanligste årsaken til blindhet i voksen alder.

Publisert
Sist oppdatert

Skipperns livrett er energibombeMed et rikelig innhold av antioksidanter, folsyre, kalium og jern beskytter spinat mot hjerte-kar sykdommer, flere typer kreft og den vanligste årsaken til blindhet i voksen alder.

Spinat er livretten til både Skippern og Pippi Langstrømpe. Det er en sunn og næringsrik bladgrønnsak som er mild og god på smak. Den inneholder rikelig med antioksidanter og inngår i et grønt kosthold som beskytter mot hjerte-kar sykdommer og flere former for kreft. Spinat er veldig rikt på folsyre, kalium og er en god jernkilde. Innholdet av antioksydanter og karotenoider gjør at den reduserer faren for makuladegenerasjon, som er den vanligste årsaken til blindhet i voksen alder i vestlige land.

Spinat er en bladgrønnsak som er i samme familie som rødbeter og mangold. Den kommer opprinnelig fra Iran, der den har vært dyrket lenge. Til Skandinavia kom den først på midten av 1600 tallet. I Norge selges det norsk frisk spinat om sommeren og høsten, resten av året importeres den hovedsakelig fra Italia og Spania.

Spinat danner ikke noe fast ”hode”, men har en rosett av mange grønne blad. Den har en mild, litt syrlig god smak. Bladene bør være fri for mørke trykkskader og ikke være gulnet. Både blad og stilker skal være mørke grønne. Den skal oppbevares i kjøleskap i lukket plastpose. Delvis uttørket spinat kan tilføres noe av den opprinnelige sprøheten ved å legges i vann. Den kan godt fryses som den er, men smaker best frisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer