Skitne kontorer er sykdomsbomber

Får du hodepine, tørr hud og vondt i halsen på jobb? Årsaken kan være skjulte støvbomber i kontorlokalene.

Skitne kontorer er sykdomsbomber
Publisert
Sist oppdatert

Har du symptomer som hodepine og vond hals på jobb, er du i så fall ikke alene: Opptil en av fem ansatte opplever at de er trøtte, tette i nesen og tørre i huden eller øynene minst en gang i uken.

Tørre øyne kan føre til infeksjoner og i verste fall blindhet:

Dobbelt så mange kvinner som menn sliter med slike plager når de er på jobb. Problemene er store i kontorer generelt, på barnehager, skoler og sykehus, viser en norsk doktoravhandling.

- En del av plagene kommer fordi man er forkjølet, har allergi eller har sovet dårlig, men inneklimaet har også noe av skylden. Det er ofte vanskelig å fastslå årsaken sikkert, og dermed er det også vanskelig å sette i verk tiltak, sier Cand. med. Knut R. Skulberg.

Reduserte støvmengdenI sin doktoravhandling testet Skulberg ulike praktiske tiltak for å redusere støvmengden i kontorlokalene. De ansattes helse ble målt både før og etter tiltakene.

Resultatene kan kanskje sette en støkk i arbeidsgivere landet rundt: Etter en grundig nedvasking av kontorene i undersøkelsen, ble luftveisplagene redusert med en tredjedel, både hos allergikere og ikke-allergikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer