Skitten luft gir hjertesykdom

Luftforurensing kan ha en større betydning for hjerte- og karsykdommer enn tidligere antatt. Eksos fra dieselbiler er blant de største synderne.

Skitten luft gir hjertesykdom
Publisert
Sist oppdatert

Flere studier har vist en sammenheng mellom hjerte- og karsykdom og luftforurensing. Nå viser en ny amerikansk studie at luftforurensingen kan gå mer utover hjertehelsa vår enn tidligere antatt.

Barn og ungdom er spesielt sårbare når det gjelder forurensing og miljøgifter, viser en annen studie:

Finkornet luftforurensing

Forskerne, blant annet fra Universitetet i Washington, brukte data fra over 65 000 kvinner i alderen 50 til 79 år. Kvinnene kom fra 36 byer i ulike delstater i USA.

I starten hadde ingen fått diagnose på hjerte- og karsykdommer. Forskerne fulgte kvinnene i ni år og registrerte hvor mange som i løpet av denne tiden fikk hjerte- og karsykdommer og hvor mange som døde av slike sykdommer.

Dette koblet de deretter til luftforurensing i områdene der kvinnene bodde, skriver svenske Dagens Medicin.
Konklusjonen er at lang tids eksponering for høy luftforurensing er koblet til hjerte- og karsykdom og død av slike sykdommer.

Ekstra finkornet luftforurensing, som primært var forårsaket av trafikkeksos, kullfyrte kraftverk og andre industrikilder, var den typen luftforurensing som ble koblet til økt risiko.

Hver år dør 310.000 EU-borgere for tidlig på grunn av dårlig luftkvalitet:

- Stor betydning for helsen

- Vår studie viser sammenhengen mellom lang tids eksponering for luftforurensing og forekomsten av hjerte-karsykdom. Studien bekrefter tidligere studier og indikerer at viktigheten av helseeffektene kan være større enn tidligere antatt, mener forskerne.

- Forurensing er ikke bare ubehagelig, det påvirker menneskets helse. Vi bør jobbe for å redusere eksponeringen på alle mulige måter, sier forskeren Joel Kaufmann til WebMD.com.

Studien er publisert på nett i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Bjørn Hilt, støvforsker og professor i arbeidsmedisin ved NTNU, mener funnene er meget interessante.

- Dette bekrefter tidligere europeiske studier som gir holdepunkter for at det er en sammenheng mellom luftforurensing og hjerte-karsykdom, sier han.

Tidligere studier har vist at barn som lever nær en bensinstasjon har høyere risiko for leukemi:

Han peker på viktigheten av mer forskning på sotpartikler.

- Dette er forbrenningspartikler som blant annet stammer fra diesel. De er veldig små, men de er mange, de har stor overflate og de har antakeligvis en større biologisk betydning enn man har trodd, sier Hilt.

Hans forskningsgruppe har tidligere vist holdepunkter for dette i en artikkel i Tidsskrift for den norske Lægeforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer