Skitten luft kan gi infarkt

Luftforurensning fra biler og fabrikker kan føre til hjertesykdom, viser en amerikansk studie.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge forskerne fører forurensning til at arteriene blir smalere - på samme måte som hos røykere - noe som er et tidlig varsel om hjertesykdom.

Forskerne fra University of Southern California undersøkte nesten 800 personer som var over 40 år gamle og bodde i nærheten av Los Angeles.

Ved å bruke unltrlyd målte forskerne tykkelsen på innsiden av pulsåren i nakken. De undersøkte også nivået av forurensning i området der deltagerne bodde.

De målte invået av PM2.5-partikler, som vanligvis produseres ved brenning av fossile stoffer blant annet i biler og ved fremstilling av metall i fabrikker.

Partiklene er svært små og pustes inn av mennesker. Forurensningen fører til at kroppen produserer oksydanter som igjen setter i gang infeksjonsreaksjoner i åndedrettssystemet og i blodårene - og dermed fører til skader i pulsårene.

Forskerne sier studien viser at luftforurensning kan bidra til blokkering av blodårene, og dermed føre til hjertesykdom.

Blokkerte blodårer, oppbyggingen av fettstoffer som reduserer blodgjennomstrømningen i pulsårene, er allerede satt i sammenheng med røyking, sukkersyke og overvekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer