DNB + Sbanken = sant?

Skjær i sjøen for oppkjøpet

Konkurransetilsynet varsler at de vurderer å nekte storbanken å kjøpe digitalbanken.

GRØNT ELLER RØDT NESTE: Får DNB kjøpe Sbanken? Dette er det knyttet stor usikkerhet til. Foto: NTB
GRØNT ELLER RØDT NESTE: Får DNB kjøpe Sbanken? Dette er det knyttet stor usikkerhet til. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i august varslet Konkurransetilsynet at det fortsatt er aktuelt å stanse DNBs oppkjøp av Sbanken.

Torsdag 15. april ble det kjent at Norges største bank, DNB, har gitt et tilbud til alle aksjonærer i digital-banken Sbanken om å kjøpe aksjene deres. DNB hadde da lagt inn et bud på 11,1 milliarder kroner for å kjøpe Sbanken.

Mandag 7. juni kom meldingen om at DNB økte budet på aksjene i Sbanken til 108,85 kroner og forlenger akseptperioden til 14. juni. Dette nye tilbudet var skarve fem kroner høyere enn det opprinnelige budet.

Fondsprisene kan øke

Siden midten av april har nemlig Konkurransetilsynet vurdert å gripe inn, da et mulig oppkjøp kan svekke konkurransen i fondssparing-markedet:

Oppkjøpet kan rett og slett føre til høyere priser og være til skade for bankkunder som etterspør fondssparing, ifølge dem.

Skille ut fondsdelen av oppkjøpet?

I det siste har blant annet Dagens Næringsliv og E24 trukket fram å skille ut og eventuelt selge av hele eller deler av fondsdelen i Sbanken som en mulig løsning på tilsynets bekymringer.

Et slikt salg av fondsdelen må imidlertid komme fra selskapene selv, som et såkalt «avhjelpende tiltak».

- Det er ingen automatikk i at det er mulig å komme i mål med avhjelpende tiltak i slike saker, og det er det ikke, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til NRK.

PENSJONSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte sparing så tidlig som mulig. Video: Storebrand. Vis mer

Bakgrunnen for hele fondsdiskusjonen er at kundene i Sbanken enkelt kan kjøpe og selge verdipapirfond på mobilen eller i nettbanken, at digitalbanken har et langt større fondstilbud enn andre banker, samt en teknisk løsning konkurrentene kan misunne dem.

Det er dette Konkurransetilsynet mener er problematisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer