Skjeller ut sykepleierne

Kirurgene er den gruppen leger som oftest banner, roper, truer og klandrer andre for feil. Oftest går det utover sykepleierne.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Det viser en ny studie utført av direktøren ved Diakonhjemmets sykehus, melder Dagens Medisin.

- Jeg hadde aldri trodd det var mulig å oppføre seg så ubehøvlet på en arbeidsplass, sier direktør Morten Skjørshammer til tidsskriftet.

Skjørshammer har dybdeintervjuet 56 sykehusansatte, 20 leger og 24 sykepleiere, gikk gjennom skriftlig materiale og tilbrakte seks måneder rundt omkring på avdelingene, der han aktivt lyttet og observerte hva som foregikk.

Av 49 registrerte aggressive episoder var legen hovedpersonen i 33, og er den gruppen som oftest utrykker sinne. Selv mener de at dette ikke er noe problem, men at det tvert imot kan være positivt.

Sykepleierne har en annen oppfatning. For dem er legenes sinte oppførsel den viktigste årsaken til stress på jobben. Økt sykefravær, oppsigelser og dårligere kvalitet på behandlingen av pasientene, er blant konsekvensene, konkluderer Skjørshammer.

Flere uttalelser fra sykepleierne i rapporten tyder på at denne oppførselen kan være belastende for sykepleierne.

I rapporten er sykepleier blant annet sitert på følgende:

”Det er svært frustrerende og stressende å bli utsatt for legenes sinne, særlig når det ikke ser ut til å være noen god grunn for den, som når det er spesielt travelt eller opphetet. Å være sint, er i stor grad akseptert blant kirurger, en del av deres kultur.”

”Jeg får bare kontakt med ham når han er sint.”

”Grov og ubehøvlet oppførsel fra en sykepleier fører til avskjedigelse. Det er mye større toleranse for at leger oppfører seg slik.”

Legene har ikke samme syn på oppførselen:

”Det er akseptert at kirurger har utblåsninger, og alle leger er gitt den retten. Det er en viktig sikkerhetsventil som gjør det mulig å unngå å kaste bort energi på å gå rundt grøten”, sier en avdelingsoverlege i kirurgi.

Skjørshammer sier til Dagens Medisin at dette synet på aggressivitet ikke har støtte i forskningen.

- En del leger tror at sinne kan være nyttig i organiseringen av posten, en oppkvikker som sporer til handling og gir mental avspenning. I litteraturen fins det ikke én eneste studie som viser at det er sunt å ventilere sinne. Det fins heller ingen støtte for troen på at sinne stimulerer til bedre samarbeid eller bedre kvalitet på omsorgen.

Undersøkelsen ble utført ved ett enkelt norsk sykehus, men Skjørshammer mener sykehuset ikke skiller seg markant fra andre norske sykehus.

Undersøkelsen er en del av Skjørshammers doktorgrad og publiseres i Journal of Interprofessional Care.

Les saken hos [Dagens Medisin].

Mozon.no, 26.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer