Skjemmer bybildet

Politikere vil fjerne plagsomme og pågående selgere.

Erling Lae vil forby gateselgere. Forbrukerombudet mener telefonsalg er like ille. Foto: Colourbox.com
Erling Lae vil forby gateselgere. Forbrukerombudet mener telefonsalg er like ille. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange opplever telefon-, dør- og gateselgere som aggressive.Gry Nergård, Forbrukerombudet


Byrådsleder i Oslo, Erling har uttalt at han vil bli kvitt gateselgerne. Han sier til Aftenposten at han synes noen selgere er så pågående at de er akkurat som tiggere.

Selgerne blir kanskje borte fra bybildet fordi Lae vil "fjerne innpåslitne gateselgere." Andre politikere har beskrevet gateselgerne som plagsomme, pågående og skjemmende for bybildet.

Kommunen leier ut noen av plassene der selgerne har stand, og har fått klager. Klagene går på at selgerne er for innpåslitne.

- Jeg vil ikke nevne navn, men jeg har lagt merke til at noen organisasjoner er veldig pågående. De bondefanger deg med spørsmål, sier Lae til Aftenposten.no.

- Jeg vil sørge for at de ansvarlige utleierne må være mer på vakt og følge med på hvordan selgerne oppfører seg, sier Lae til Aftenposten.no.

Telefonsalg like ille

Gry Nergård i Forbrukerombudet stiller seg spørsmålet: Hvor går grensen mellom de næringsdrivendes rett til å selge, og borgernes rett til å slippe å bli utsatt for salgsoppfordringer?

- Det er ikke lenger slik at de næringsdrivende sitter rolig og venter på at vi forbrukere skal stikke innom butikken deres. Kampen om kundene gjør at det stadig utvikles nye reklame- og salgsmetoder. Og den totale mengden reklame og salgsfremstøt overfor forbrukerne øker, skriver Nergård i en kommentar.

Les også: Disse jobbene vil vi ikke ha

- Lae uttalte i høst/sommer at han vil bli kvitt alle typer selgere på gata i Oslo, sier Nergård.

Hun er selv imot aggressive gateselgere, fordi forbrukere opplever salgsteknikken som problematisk.

- Man bør la folk bestemme selv om de vil snakke med selgerne. Mange opplever telefon-, dør- og gateselgere som aggressive, og vi ser negativt på salgsmetoden. Vi vil at Stortinget skal se på lovgivningen rundt gatesalg, sier Nergård.

Hva skjer hvis gatesalg blir ulovlig?

Nødhjelp mot aggressive hjelpeorganisasjoner

- Det er noen overtramp

- Gata er en av våre salgskanaler, så hvis det blir forbud mot gatesalg, så må vi finne andre salgskanaler, sier Ingrid Knopp, markedssjef i Fri Flyt, som selger Omega 3.

Hun forteller at stand på gata er en ny litt ny salgskanal for Fri Flyt. De opplever at kundene både er fornøyde og ikke så veldig fornøyde med deres salgskanal.

- De som ikke er fornøyd synes selgerne er pågående, mens noen er fornøyde og synes det er greit, sier Knopp.

Les også: Møkkalei telefonselgere

Fri Flyt ønsker ikke å bli oppfattet som pågående, men sier at det er en hårfin balansegang mellom å være selger og å være en pågående selger.

- Det er en direkte form for salg, og kommunikasjonen er tydelig. Det er ikke alle som tør å si nei til selgerne, selv om de ikke er interessert i produktet, sier Knopp.

- Det er ikke så mange som er pågående, men vi opplever overtramp. Vi vil bli kvitt verstingene, og jobber aktivt med det, sier Knopp.

Positiv til =Oslo

Magasinet =Oslo blir solgt på gata av vanskeligstilte osloborgere.

- Vi har hatt mye med Erling Lae å gjøre, og han er positiv til vår virksomhet. Jeg tror ikke han sikter til oss når han vil fjerne innpåslitne gateselgere, sier Anlov P. Mathiesen, ansvarlig redaktør i =Oslo.

Mathiesen forteller at =Oslo hele tiden har selgerkurs, og at det legges vekt på at magasinselgerne skal være høflige, profesjonelle, de skal ikke mase og de skal være gode representanter for =Oslo.

- Uten =Oslo hadde flere av kvinnene prostituert seg, og mange hadde drevet med mer småkriminalitet og tigging, sier Mathiesen.

Hva synes du om pågående selgere? Delta i debatten nedenfor!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer