Skjerper reglene for sammensatte produkter

Kredittilsynet skjerper krav til finansinstitusjonener som selger sammensatte produkter.

Publisert
Sist oppdatert

Kredittilsynet har vedtatt endringer i forskriften om opplysningsplikt ved tilbud om kjøp av sammensatte produkter.

Les også: Farlig å låne til investering

Et av kjernepunktene er at opplysningsplikten i praksis vil bli likestilt for salg av såkalte sammensatte produkter* med salg av aksje-indekserte obligasjoner.

- Svært kompliserte produkter med liten eller ingen mulighet for gevinst vil derfor ikke kunne selges. Slike produkter er ikke egnet for noen som helst å investere i, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Det nye regelverket vil også gjøre salg av sammensatte produkter vanskeligere, ved at det stilles en rekke nye krav til finansinstitusjonene. Kredittilsynet har lagt til grunn at institusjonene ikke skal selge sammensatte produkter eller andre kompliserte produkter til kunder som ikke kan anses som profesjonelle investorer.

Tilsynet har sendt ut et rundskriv til banker og finansieringsforetak som opplyser om hvordan de nye reglene skal praktiseres.

- Det stilles nå større krav til selgeren av slike sammensatte produkter, og det vil ikke lengre være anledning til å selge finansielle produkter som ikke er egnet for kundene, og som kundene ikke har forutsetning for å forstå. Kunden må også vurderes å være finansielt i stand til å håndtere risikoen, og forstå risikoen, sier finansministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer