Skjerper reglene for sammensatte produkter

Kredittilsynet skjerper krav til finansinstitusjonener som selger sammensatte produkter.

Publisert
Sist oppdatert

Kredittilsynet har vedtatt endringer i forskriften om opplysningsplikt ved tilbud om kjøp av sammensatte produkter.

Les også: Farlig å låne til investering

Et av kjernepunktene er at opplysningsplikten i praksis vil bli likestilt for salg av såkalte sammensatte produkter* med salg av aksje-indekserte obligasjoner.

- Svært kompliserte produkter med liten eller ingen mulighet for gevinst vil derfor ikke kunne selges. Slike produkter er ikke egnet for noen som helst å investere i, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Det nye regelverket betyr i praksis en full stopp for lånefinansiering av kjøp av sammensatte produkter, sier Bjørn Skogstad Aamo. Foto:Per Ervland
Det nye regelverket betyr i praksis en full stopp for lånefinansiering av kjøp av sammensatte produkter, sier Bjørn Skogstad Aamo. Foto:Per Ervland


Vis mer

*Fakta om sammensatte produkter og derivater:

Sammensatte produkter vil i denne sammenheng si investeringsprodukter som består av en innskudds- eller obligasjonsdel og et derivatelement. Innskuddet, eller obligasjonen, danner grunnlaget for en garantert avkastning for investoren, mens derivatdelen skal generere avkastning utover det garanterte beløpet.
Derivatdelen er gjerne en opsjon knyttet til indekser relatert til aksjemarkeder, valutamarkeder, råvaremarkeder, rentemarkeder mfl., og kobler således den totale avkastningen på investeringen til de samme indeksene og markedene.

Kilde: Kredittilsynet


Det nye regelverket vil også gjøre salg av sammensatte produkter vanskeligere, ved at det stilles en rekke nye krav til finansinstitusjonene. Kredittilsynet har lagt til grunn at institusjonene ikke skal selge sammensatte produkter eller andre kompliserte produkter til kunder som ikke kan anses som profesjonelle investorer.

Tilsynet har sendt ut et rundskriv til banker og finansieringsforetak som opplyser om hvordan de nye reglene skal praktiseres.

- Det stilles nå større krav til selgeren av slike sammensatte produkter, og det vil ikke lengre være anledning til å selge finansielle produkter som ikke er egnet for kundene, og som kundene ikke har forutsetning for å forstå. Kunden må også vurderes å være finansielt i stand til å håndtere risikoen, og forstå risikoen, sier finansministeren.

Hva skal du gjøre med sparepengene når børsen stuper

Kredittilsynet fraråder også finansinstitusjonene å tilby lånefinansiering ved salg av sammensatte produkter. Dette er basert på historisk lav avkastning på egenkapital og risiko for betydelige tap for kundene ved denne finansieringsformen.

– Det nye regelverket betyr i praksis en full stopp for lånefinansiering av kjøp av sammensatte produkter, sier Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Kredittilsynet. - Regelverket vil også bety at banker og andre finansinstitusjoner normalt ikke skal selge slike produkter til vanlige sparere, som ikke kan anses som profesjonelle i denne sammenhengen.

Les DinSide økonomi i morgen: Vi ser nærmere på strukturerte spareprodukter


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer