Skjulte farer i frokosten

Frokostblanding-gigantene Kellogg's og Nestlé har denne uken blitt beskyldt for å servere barn altfor mye sukker, salt og fett.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Den engelske forbrukerforeningen har undersøkt innholdet i flere populære frokostblandinger de to selskapene står bak, og sier blant annet at All Bran inneholder fire ganger så mye salt som en 25 grams pose med peanøtter, melder avisen The Guardian.

Foreningen mener arbeidet med å forbedre barns kosthold går “utrolig sakte”, og truer med en boikott dersom myndigheter og selskaper ikke tar tak i problemene.

Foreningen brukte en skala laget av det engelske mattilsynet for å måle hva som er ”litt” eller ”mye” sukker, fett og salt per 100 gram mat, og testet 100 frokostblandinger.

28 av frokostblandingene var rettet mot barn, og de 15 som kom dårligst ut i den gruppen var produsert av enten Kellogg's eller Nestlé. Av de 100 produktene som ble undersøkt inneholdt 85 mye sukker, 9 mye mettet fett og 64 mye salt.

- Folk tror frokostblandinger er sunt, men vår forskning viser at produsentene fyller frokostblandingene med så mye salt og sukker at det ikke er rart vi har et stort helseproblem. Dette angrepet er det første i en serie som skal tvinge myndigheter og industri til å ta tak i problemet, sier Nick Stace, informasjonssjef i forbrukerforeningen.

Bransjeforeningen for produsenter av mat og drikke sier frokost er en viktig del av et balansert kosthold.

- Det er viktig at frokosten smaker godt og er attraktivt for barn - for å oppfordre dem til å spise om morgenen. Måltidet bør inneholde en fjerdedel av en dags energiinntak, og frokostblandinger kan være en god kilde til fiber, vitaminer og mineraler, sier visedirektør Martin Paterson i foreningen.

Pateson sier at industrien har startet et program for å redusere saltinnholdet i frokostblandinger, og de har allerede redusert det med 16 prosent siden 1998. Han regner med at nye produkter som kommer på markedet ikke vil ha et høyt saltinnhold.

Kellogg's sier forskning har vist at folk som spiser frokostblanding er slankere enn folk som ikke gjør det, fordi de spiser mindre fett og mer karbohydrater, og ikke spiser like mye godteri og færre mellommåltider. De sier også at barn som spiser frokost gjør det bedre på skolen.

Englands helseminister, Melanie Johnson, sier myndighetene vil ta tak i problemet hvis det er nødvendig, og særlig inntaket av salt ser hun på som viktig - fordi folk vet mindre om helserisikoene forbundet med salt enn de man utsetter seg for ved å spise mye sukker og fett.

 

Mozon.no, 02.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer