Skjulte tegn på glutenallergi

Cøliaki gir ikke bare mageplager, se opp for flere sykdomssymptomer.

GIR FLERE PLAGER ENN DETTE: Magesmerter er vanlig, men glutenallergi kan også gi andre og mer diffuse symptomer, sier Ludvig Sollid, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo. Foto: 6PA/MAXPPP
GIR FLERE PLAGER ENN DETTE: Magesmerter er vanlig, men glutenallergi kan også gi andre og mer diffuse symptomer, sier Ludvig Sollid, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som tenker tanken når magen gang på gang slår seg vrang - er det glutenallergi? Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når kroppen reagerer på gluten kan det oppstå skader og arrdannelser i tarmen, og det gjør at den ikke absorberer viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

De fleste av oss kan slappe av. Det er antatt at bare én prosent av befolkningen i Norge er overfølsomme for gluten, kjent som cøliaki.

Mange av dem vet ikke at de har sykdommen, og de mindre åpenbare symptomene er ukjente for mange, noe som gjør at mange går i lang tid uten å vite hva som feiler dem.

LES OGSÅ: Bør du droppe gluten?

Ludvig Sollid, cøliakiforsker og professor i immunologi ved Universitetet i Oslo, sier cøliaki tidligere var en sykdom man trodde bare ga symptomer fra tarmen, det vil si diarè og dårlig opptak av næringsstoffer.

Diffuse symptomer

«Diffuse» symptomer som uopplagthet, utilpasshet, blodmangel og depresjon, i tillegg til tarmplager og leddsmerter, kan være tegn på cøliaki, ifølge professoren.«Krigføringen» mellom gluten i tarmen og kroppens eget forsvar fører til en betennelsesreaksjon slik at overflaten til tynntarmen skades. Dette gjør at det er vanskelig å ta opp næring og man kan få jern- kalsium og vitaminmangel, og forstyrrelser i væskebalansen. Tretthet er også vanlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer