Skolemelk eller -yoghurt?

Skolemelk-yoghurt er dobbelt så dyrt som i butikken

Det er mye å spare på å kjøpe både smoothie og yoghurt på butikken i stedet for via skolens abonnementsordning. Samtidig er det andre varer som er billigst via skolemelk-ordningen.

DYRT MED VANILJEYOGHURT PÅ SKOLEN: Det er 48 prosent billigere å kjøpe vaniljeyoghurten i butikken, sammenliknet med prisen du må ut med om du bestiller via skolens skolemelk-ordning. Foto: Kristin Sørdal
DYRT MED VANILJEYOGHURT PÅ SKOLEN: Det er 48 prosent billigere å kjøpe vaniljeyoghurten i butikken, sammenliknet med prisen du må ut med om du bestiller via skolens skolemelk-ordning. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

«Har du husket å bestille skolemelk? » Dette er en melding som i disse dager går ut til mange hundre tusen foreldre og foresatte til skolebarn.

Vår prissjekk viser at du i noen tilfeller gjør lurt i å rett og slett heller glemme det: Det kan du spare mye penger på.

Halv pris i butikken

Avhengig av hvilket tilbud det er på skolen din, kan du bestille mye mer enn bare melk via skolemelk-ordningen. Det er både sjokomelk, smoothie, havregrøt og ulike varianter av yoghurt å velge blant.

Vi har sammenliknet prisene på de små enhetene du får kjøpt via skolemelk-ordningen, med hva du betaler for tilsvarende produkter i butikken.

Som du kan se av prisene i tabellen nedenfor:

Den største prisforskjellen er på vaniljeyoghurt, som er 47 prosent billigere i butikken, enn via skolemelk-ordningen

  • Smoothie er 12 prosent billigere i butikken, sammenliknet med via skolemelkordningen
  • Yoghurt med müsli og lettmelk koster cirka det samme som skolemelkprodukt og butikk.
  • Kakao/sjokolademelk er 33 prosent billigere som skolemelk, enn hva det koster i butikk.
  • Havregrøt med bær er 36 prosent billigere via skolemelk, enn hva det koster i butikken.

(Prisforskjellene refererer til liters/kilospris)

BILLIGST I BUTIKKEN: Smoothie er også i utvalget fra skolemelk-ordningen, men du får dem i mange flere varianter i butikken - og der er de også billigere. Foto: Kristin Sørdal
BILLIGST I BUTIKKEN: Smoothie er også i utvalget fra skolemelk-ordningen, men du får dem i mange flere varianter i butikken - og der er de også billigere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Her er prisene via skolemelk-ordningen sammenliknet med butikk:

(Butikk-prisene er innhentet på Kiwi og Rema 1000 21. august 2017)

Skolemelk kr/str Skolemelk kr/str Butikk kr/str Butikk kr/str
Vaniljeyoghurt8,94/180g49,6715,70/4x150g26,17
Yoghurt m müsli*11,10/195g56,9211/195g56,41
Havregrøt m bær*10,82/150g72,1316,90/150g112,67
Kakao/sjokomelk*7,62/250ml30,4815/330ml45,45
Lettmelk 1,2%5,58/250ml22,3211,90/500ml23,8
Smoothie10,90/200ml54,512/250ml48

*Yoghurt m müsli: Naturell i skolemelk-ordning. GoMorgen vanilje i butikk. Havregrøt m bær: Med jordbær og granateple i skolemelkordningen, med hagebær i butikk. Kakao/sjokolademelk: Lettmelk m kakao uten tilsatt sukker/søtning i skolemelkordning, Litago uten (uten tilsatt sukker/søtstoff) i butikk.

Hvorfor er yoghurt så mye dyrere på skolen?

Vi har spurt Tine hvorfor det koster så mye mer med vaniljeyoghurt levert på skolen, enn det koster om vi kjøper en 4-pakning på butikken.

Vi må understreke at det er forskjell på størrelsene på pakkene: Vaniljeyoghurten du får via skolemelkordningen er 180 gram og koster 8,94 kroner per stykk, mens du får 150 gram per beger om du kjøper en 4-pack i butikken - og da betaler du 3,96 kroner per stykk.

- Det er flere grunner til at yoghurten du kjøper i butikken er rimeligere enn det vi tilbyr i «Skolelyst» («Skolelyst» er det nye navnet til ordningen Skolemelk, red. anm.) Prisen du møter i butikk er det kjedene selv som bestemmer og den varierer naturligvis fra butikk til butikk. Tine yoghurt 4pk er et produkt som det ofte er kampanjer på og den har dermed lavere literpris, uttaler Veronika Skagestad, pressevakt i Tine, til Dinside.

Hun poengterer videre at yoghurten som selges via skolen, kommer med lokk og skje, og i singelpakning, i stedet for flerpakning.

- Og så er det er et mindre volum som også gjør enhetsprisen dyrere. Gjennom «Skolelyst» får man produktene helt frem til kjøleskapet på den enkelte skolen, hvilket selvfølgelig også har en kostnad, sier Skagestad videre.

Staten subsidierer skolemelk til skolene med 25 øre pr kvartliters kartong, men det er kun for lettmelk uten smakstilsetning (0,7 % og 1,2 % fett).

- Tine tjener lite på skolemelkordningen, men lønnsomheten brukes nettopp til tiltak som å utvikle nye skolematløsninger som vi ser nå og sikre god drift og kvalitet over hele Norge. Det er jo en svært stor logistikkoperasjon som koster mye å drifte, sier Skagestad til Dinside.

Jada, yoghurten greier seg bra i sekken

Ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), kan yoghurt fint greie seg noen timer i sekken.

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no, sier til Dinside at det ikke er noe eksakt svar på akkurat hvor lenge du kan ha yoghurten i sekken og at den fremdeles er ok å spise, fordi det kommer an på hvor ferskt produktet er og hvilken temperatur den oppbevares i.

- Generelt kan man si at meieriprodukter får kortere holdbarhet når de ikke holdes jevnt kalde (i kjøleskap ved maks 4 °C). Yoghurt er et syrnet meieriprodukt som har lenger holdbarhet enn vanlig søtmelk. Hvis yoghurten blir oppbevart i sekken en dag, og så satt i kjøleskap når man kommer hjem, kan det hende den fint kan brukes senere, sier Arnesen.

Det skal altså gå greit både å ha den med hjemmefra og spise på skolen - og alternativt spise skoleyoghurten hjemme seinere, dersom den ikke skulle ha blitt spist på skolen.

- Det som er viktig er å lukte, se og smake på yoghurten før man eventuelt bruker den. Lukter og smaker den normalt, er den ikke farlig å spise. Men ikke vent for lenge med å bruke produktet, sier hun.

Og ikke la deg skremme av væsken som kan legge seg på toppen av yoghurten: Det er bare myseprotein som med fordel kan røres inn i yoghurten igjen.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer