Skolesakene kan være giftige

Skoleutstyr kan inneholde helsefarlige kjemikalier. Sjekk ekspertådene før du handler.

TRYGT SKOLEUTSTYR?: Mange produkter som kjøpes inn til skolestart kan inneholde problematiske kjemikalier, advarer Grønn Hverdag.  Foto: colourbox.com
TRYGT SKOLEUTSTYR?: Mange produkter som kjøpes inn til skolestart kan inneholde problematiske kjemikalier, advarer Grønn Hverdag. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien nærmer seg slutten, et nytt skoleår står på trappa og den obligatoriske, årlige innkjøpsrunden er det få barneforeldre som kommer seg unna.

Men handler du trygt?

Kjøp trygge leker

Helseskadelige kjemikalier

Viskelær, pennaler, skolesekker, matbokser og drikkeflasker kan inneholde problematiske kjemikalier, advarer Grønn Hverdag.

Vanlig skoleutstyr kan være laget av plasttypen PVC, som ofte er tilsatt ftalater.

Her er de farligste kjemikaliene

Enkelte ftalater mistenkes for å være kreftframkallende, mens andre er hormonforstyrrende – det vil si at de kan påvirke vekst, fruktbarhet og kjønnsutvikling. Effekten på mennesker er imidlertid dårlig kartlagt, skriver Grønn Hverdag.

Ftalater er forbudt i produkter til barn under 3 år. De antatt verste er heller ikke tillatt i leker til barn under 14 år, men de kan finnes i andre produkter.

Disse lekene er farlige!

Bli en bevisst forbruker

Det danske Informationscenteret for Miljø og Sundhed (IMS) har følgende råd til deg som ønsker å unngå ftalater:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer