Skrekktall: - Stor økning

- En kostnadsøkning på 55 prosent.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Finans Norge for årets ni første måneder viser at antall skader på norske hytter økte med 30 prosent. Frende forsikring opplyser om at i fjor på samme tid hadde 688 millioner kroner gått til hytteskader, mens nå er det over en milliard kroner.

- Det er en kostnadsøkning på 55 prosent. Det er en stor økning i kostnader, i tillegg er det totale antallet skader på norske hytter i årets tre første kvartal er allerede høyere enn hele 2022 totalt, forteller produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding.

Forsikringsselskapet informerer om at snittet på hver hytteskade hittil i år har vært på over 56 000 kroner, mens i hele fjor var snittet rett over 48 500 kroner.

Stor økning

Øren trekker fram uværet «Hans» som en av årsakene til skadeøkningen. Vannledningsskader på hytter har også økt med 40 prosent.

- Mange av skadene uværet forårsaket er registrert under posten for vannskader. Dette er posten som har økt mest fra samme tid i fjor.

Han trekker også fram at kostnaden for brannskader, innbrudd, rettshjelp og kaskoskader på hytter har økt betraktelig.

- Det er mye hytteeiere kan gjøre for å unngå skader etter ekstremvær og jeg håper mange tok grep i høst. Når det gjelder brannskader og innbrudd er det også mye god egeninnsats som kan hjelpe, så se til hytta di, eller få andre til å gjøre det for deg, oppfordrer han.

Husk dette

I oktober skrev DinSide om at feilslåtte forsøk på strømsparing kan føre til store konsekvenser.

Forrige vinter var det nesten 3800 frost- og vannskader på hytter over hele landet. Forsikringsselskapet If informerte om at de tror at en del av skadene skyldes at enkelte hytteeiere har liten erfaring med å stenge ned hytta før frosten.

- De som vanligvis har 10-12 grader varme på i alle rom gjennom hele vinteren, slo av varmen helt for første gang forrige høst, fortalte Sigmund Clementz i If.

Samtidig glemmer mange å stenge vanninntaket.

- Da ber du nesten om vannskader og trøbbel.