Mammaaa, hvor mange dager er det igjen til halloween. Det spørsmålet stilles daglig i min husholdning fra de første høstbladene begynner å falle. Vi snakker en måned med mas.
Halloween har blitt større enn julaften for norske barn. Om du synes allehelgensdagen var kommersiell for noen år tilbake, er det imidlertid ingenting opp mot hvordan det er i dag.
Stadig mer kommersiell
- Halloween har blitt mer kommersialisert, spesielt i land hvor denne feiringen tidligere ikke var så utbredt, slik som i Norge. Dette kan vi se i butikker som begynner å markedsføre halloween-relaterte produkter tidlig. Den kommersielle siden kan også sees i mengden av reklame og tilbud relatert til halloween, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til DinSide.

Det er dessuten ikke bare kostymebutikkene som selger halloweenutstyr, du finner det i både interiørbutikker og billigbutikker - vi har til og med sett det på matbutikken.
- Det er ingenting galt med å feire og glede seg over høytiden, men kanskje viktig at vi forbrukere er mer bevisste på hvor mye vi ønsker å delta i den kommersielle siden, sier Incedursun.

Bruker sjokksum på halloween
Kan føre til kjøpepress
Det kan bli en dyr affære å kle opp ungene til knask eller knep, men hvor mye snakker vi? DinSide tok onsdag 25. oktober turen til Storo-senteret for å sjekke hvor mye det ville koste å kle opp undertegnedes 6-åring og lillebror på 2.
Om ikke tusenlappene flyr, så gjør i hvert fall hundrelappene det. I disse dyrtider kan mange synes det er skremmende i seg selv. Nå har vi ikke engang tatt med i beregninga at de voksne skal kle seg opp - noe mange gjerne også gjør.
Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea tror mange foreldre opplever et kjøpepress knyttet til halloween.
- Barn snakker sammen, og de ønsker ofte å matche eller ha noe nytt og annerledes hvert år. Dette kan skape en situasjon hvor foreldre føler at de må kjøpe nye kostymer for å unngå at barna deres føler seg utenfor. I vanskeligere økonomiske tider kan dette presset føles enda sterkere. Når økonomien er stram, kan kostnader til nytt kostyme eller dekorasjoner bli en betydelig utgift, mener hun.
Priseksempel #1: Nille
Nille tar den fullt ut i anledning allehelgensaften, og vi føler nesten at vi går inn i et spøkelseshus når vi går inn i butikken. Her får du virkelig alt du trenger, enten du skal ha det på deg, i deg eller på huset ditt.

Ordinær pris på et barnekostyme koster vanligvis mellom 300 og 500 kroner, men da vi sjekket prisene, var de i gang med rabatter. Det var 30 prosent på pynt og 50 prosent på kostymer.
6-åringen er hekta på skjeletter, så vi ender opp med en skjelettdrakt som har en ordinær pris på 499,90, mens som er på tilbud til 249,50 kroner. Lillebror får en litt mindre skummel skjelettdrakt, som er på halv pris til 149,95 kroner.
Det blir ikke nødvendigvis sjokkoverskrifter i Dagbladet av en sum på 400 kroner for to barn.

Det er imidlertid verdt å påpeke at veldig mange kostymer som selges i butikkene - ikke bare hos Nille - er av den billige sorten som neppe tåler all verden. I tillegg vokser jo de minste barna også fort, så neste år må du kanskje kjøpe et nytt. Og jo større kostymene er, jo dyrere er de også.
Bærekraftsperspektivet er imidlertid en sak i seg selv, så la oss komme tilbake til pris.
Det holder imidlertid ikke med bare kostymer. Ungene må males i fjeset. Gutta får nesten dele på sminken, men den pakken vi velger oss ut, tar Nille 105 kroner for, med 30 prosent rabatt.
Ingen knask eller knep uten en bøtte å ha godteriet i. Da vi sjekker, koster dette 20 kroner stykket hos Nille, så summa summarum ender vi opp på 544,45 kroner.
Priseksempel #2: Ringo
Halloween er en skikkelig barnas dag, og lekebutikkene selger også mye forskjellig til halloween. På Ringo-butikken på Storo-senteret har de et stort utvalg kostymer.
Ingen rabatter å spore her, og det finnes heller ikke noen skjelettdrakt i lillebrors størrelse. Så da får 2-åringen en spøkelsesponcho til 249 kroner, mens storebror får en skjelettdrakt (selvlysende!) til 299 kroner.

Med et sminkesett til 149,90 kroner og to gresskarbøtter å fylle med godteri som ungene forhåpentligvis aldri klarer å spise opp til 29,90 kroner stykket, hadde det kosta oss 757,70 kroner å handle her. Det er over 200 kroner dyrere enn Nille.
Flere muligheter
Som nevnt innledningsvis får du kjøpt halloweenutstyr i mange ulike butikker.
Priseksempel #3: På Storo-senteret har de den spesialiserte festsjappa Partyland, hvor det er flere hyller med kostymer og annet stæsj. Det billigste barnekostymet vi fant kosta 259 kroner, mens det dyreste var 599. Vi finner ikke skjelettkostymer til begge gutta, derfor gjør vi ikke hele prissjekken.
Priseksempel #4: Så svipper vi innom Hennes & Mauritz, for vi har hørt de har utkledningstøy der, og jommen sa vi pumpkin spice. Her har tydeligvis flere vært før oss, for utvalget begynte å bli litt skralt. Men - her var prisene satt ned, så vi kunne kledd opp begge barna som skjeletter for 250 kroner + 40 kroner for sminke, altså i underkant av 300 kroner.

Priseksempel #5: Det er Sprell du går til om du skal kjøpe kvalitetsleker, så for moro skyld går vi innom for å se på utvalget. Kan det tenkes at kostymene her har litt bedre holdbarhet?
Prisene kan tyde på det, da to skjelettkostymer vil koste oss 499 kroner stykket, altså tusenlappen. Ansiktsmaling koster alt fra 99 kroner til 429, og for to stilige godteribøtter i filt vil det koste 69 kroner per stykk. Og nå har far for lengst gått ut av butikken og løpt hjem for å hente ned symaskinen fra loftet …

Tenk alternativt
At halloween koster penger, er det ingen tvil om. Hvor mye foreldre må ut med, vil variere - og det er dessuten stor forskjell i hva folk opplever som dyrt og ikke.
Forbrukerøkonomen til Nordea har flere tips til hvordan man kan gjøre feiringen billigere:
- Gjenbruk tidligere års kostymer, eller bytt med venner og familie.
- Lag kostymer hjemme ved hjelp av klær og materialer du allerede har. Gamle klær kan forvandles til zombieantrekk, eller hvite laken kan bli til spøkelseskostymer. Det finnes mange kreative idéer på nettet.
- I stedet for å kjøpe nye dekorasjoner, kan man lage egne dekorasjoner med ting man har hjemme, som papir, saks, og maling.
