Skroter denne

Butikker faser den ut.

VALGETS KVALER: På Extra på Carl Berner kan vi velge mellom gjenbruksnett til ti kroner, gjenbruksnett med bonus til ti kroner, plastpose til 4,25 kroner og papirpose til 2,50 kroner. Det varer ikke så lenge. Foto: Elisabeth Dalseg
VALGETS KVALER: På Extra på Carl Berner kan vi velge mellom gjenbruksnett til ti kroner, gjenbruksnett med bonus til ti kroner, plastpose til 4,25 kroner og papirpose til 2,50 kroner. Det varer ikke så lenge. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Vi skal ikke mange år tilbake før papirposer var det eksklusive valget i kassen: 2,50 i stedet for 1 krone per pose. Papirposen var for kakser og miljøforkjempere, som bor på solrike steder.

Det viste seg likevel fort at det ikke var så bra for miljøet med papirposer. Hvem skulle trodd: plastposer er bedre for miljøet enn papirposer og handlenett, og at økologiske bomullsnett er det verste du kan velge?

Men EU har bestemt at plastposeforbruket vårt skal ned, til 40 stykker i året, og prisen på plastposer skrus stadig opp. Denne uka økte prisen på plastposer fra 3 til 4,25 kroner, og plutselig er papirposer det billigste i butikk.

En rask prissjekk hos de store lavpriskjedene viser at papirposer nå er det rimeligste alternativet: Tre kroner koster det for en pose på Coop Extra og Kiwi.

Den tida kan være forbi. Rema 1000 har sluttet å selge papirposer, og Coop er i ferd med å fase dem ut.

Kutter papirposene

Ifølge Emilie Våge, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Rema 1000, har de kuttet papirposer da det ikke er et bedre alternativ for miljøet enn plastposer.

- Bakgrunnen for det er at vi her ofte gjenbruker plastposene blant annet som avfallsposer. Dermed er poser på avveie i naturen ikke et stort problem i Norge.

Rema 1000 selger gjenbruksnett i resirkulert plast, og anbefaler det som erstatning for plastposer.

- Plastposene er designet for å kunne bære tungt hjem fra butikken, og har dermed mye mer plast enn en avfallspose på rull. Hvis vi går over til avfallsposer på rull så bidrar man til å redusere plastbruken, og det er smartere både for miljøet og lommeboka, sier Våge.

Coop sluttselger papirposene nå.

- Sammenliknet med plastposer er produksjon av papir mer ressurskrevende og har et høyere utslipp, i tillegg til at de ikke kan brukes så mange ganger før de går i stykker. Derfor har vi valgt å fokusere på handlenett som alternativ til plastposer, sier Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop, til DinSide.

Også de selger ulike gjenbruksnett, det ene med en liten gulrot til dem som bruker det: Du får to kroner i medlemsbonus hver gang du bruker det, dersom du er Coop medlem og husker å skanne det i kassen.

Doblet salget

Hos Kiwi har salget av papirposer skutt i været etter prisøkningen på plastposer, forteller Kristine Aakvaag Arvin.

- I går hadde vi en dobling i salget av papirposer sammenliknet med samme onsdag i fjor, sier Arvin til DinSide onsdag.

- Vi har ingen planer om å kutte vår papirpose, men ønsker å gi kundene våre alternativer.

Salget av plastposer falt 30 prosent, mens salget av gjenbruksposer økte med hele 782 prosent sammenliknet med samme onsdag i fjor.

Ifølge Arvin tyder salgstallene på at flere velger gjenbruksnett i kombinasjon med avfallsposer på rull.

- Det er bra, for det er det vi jobber for, at flere skal gå over til avfallsposer på rull og gjenbruksnett, sier hun og legger til:

- Det er bare viktig at man da bruker gjenbruksnettene igjen for at de skal ha en effekt.

Ifølge Handelens miljøfond er handlenett i polyester eller nylon som er brukt mer enn åtte ganger mest miljøvennlig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer