- Skuffende!

Thone Frydenlund la merke til en forstyrrende detalj: Hvor blir det av de siste grammene?

GRAMMENE SOM FORSVINNER: Thone Frydenlund har flere ganger lagt merke til at det mangler noen gram - eller ti - i pakkene med kyllingfilet. Denne pakka har mer enn åtte prosent svinn. Foto: Thone Frydenlund
GRAMMENE SOM FORSVINNER: Thone Frydenlund har flere ganger lagt merke til at det mangler noen gram - eller ti - i pakkene med kyllingfilet. Denne pakka har mer enn åtte prosent svinn. Foto: Thone Frydenlund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferdigpakket kjøtt og fisk i butikk er tydelig merket med vekt. 400 gram kjøttdeig, 200 gram entrecôte, 400 gram kjøttdeig, 4 x 125 gram laksefilet.

Har du noen gang veid det for å sjekke at det stemmer?

Det har Thone Frydenlund. Hun er ikke imponert.

- Jeg porsjonerer og fryser mat og har oppdaget ved flere anledninger at det er færre gram i pakken enn det som står på, skriver Frydenlund i en e-post til DinSide.

Det er ikke snakk om mange hundre gram, men 30 gram her og 40 gram der, blir fort hundre gram svinn på en tre-fire pakker.

Det gjelder ikke bare én produsent, hun har oppdaget det på de merkene hun har kjøpt, både Prior og Coops egne merkevare.

- Betaler vi for vann?

Dette skyldes en naturlig prosess, ifølge Coop. I en e-post til Frydenlund, og seinere overfor DinSide, forklarer de at dette skyldes at noe kjøttkraft vil sive ut av kjøttet i pakken, og dette vil suges opp av den absorberende hvite pakningen som ligger i bunnen av pakkene.

Svinnet vil også bli større, jo mindre biter kjøttet er delt opp i.

Frydenlund synes svaret er skuffende:

- Matvareprisene øker og vi forbrukere betaler for ... vann i maten?

Regulert i Justervesenets regelverk

Hun tar ikke helt feil, men ikke alle Coops kyllingprodukter er ikke tilsatt vann.

- Både kylling, kjøtt og fisk inneholder rundt 60-65 prosent naturlig vann, eller kjøttkraft, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til DinSide.

Det er dette som siver ut i pakken. Ikke alt, men deler av det.

- Avviket på vekt er regulert i Justervesenets regelverk, og alle våre produkter skal være innenfor dette regelverket.

GENIALT: Her ser du hvor enkelt du kan fjerne senen fra et kyllingbryst. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ifølge Kristiansen hender det de får henvendelser om dette, men det er sjelden. De fleste forstår sammenhengen når de får det forklart.

Rådet er uansett klart:

- Dersom man ønsker å kjøpe kjøtt med så lite væsketap som mulig, anbefaler vi å kjøpe hele stykningsdeler.

Maks tre prosent vekttap

- Vekten på produktene skal alltid være minimum det som står på pakken når vi sender den fra oss, sier Marthine Haugen Petersen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, til DinSide.

Hun gir forklaring som Coop på hvorfor kjøttet slipper vann, og at det naturlig vil være noe vekttap.

MER ENN DOBBELT: Prior-kyllingen hadde sluppet 29 gram vann, mer en dobbelt så mye som det som er tillatt av justervesenet. Foto: Thone Frydenlund
MER ENN DOBBELT: Prior-kyllingen hadde sluppet 29 gram vann, mer en dobbelt så mye som det som er tillatt av justervesenet. Foto: Thone Frydenlund Vis mer

- Dette er det strenge regler for og for et kyllingprodukt med vekt 400 gram er nedre vektgrense 388 gram.

Dette tilsvarer et vekttap på maks 12 gram, eller tre prosent. Dette er noen knepp mer enn vekta viste hjemme hos Frydenlund, der en pakke 400 gram kylling ikke veide mer enn 371 gram.

- Kjøkkenvekter vi bruker i hjemmet er sjelden helt riktig kalibrert og kan variere noe. Vekten på produktet forbruker viser til her synes imidlertid å være for lav og det beklager vi. Vi har strenge rutiner for vekt og kontroll av alle produkter som går ut. Og selv om feil selvfølgelig kan skje, gjør vi nå en ekstra kontroll av våre vekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer