Skulle bare slutte med snus

Nikotinfri snus kan gå til kraftig syreangrep på tennene.

Skrekk og gru! En svenske fikk tennene etset bort av snus Foto: Odontologiska Institutionen
Skrekk og gru! En svenske fikk tennene etset bort av snus Foto: Odontologiska Institutionen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snusgiganten Swedish Match har mottatt flere hendvendelser fra brukere som har fått betydelige tannskader etter å ha byttet fra vanlig snus til den nikotinfrie snustypen Onico.

Selskapet tar nå affære, og betaler tannlegeregningene til alle som er rammet, samtidig som de snart lanserer et forbedret produkt.

Nikotinfri snus basert på maisfibre har blitt et alternativ for de som ønsker å slutte, men for enkelte har snustypen gitt store skader.

Les også: Tester røykepille mot snus

Store hull

Overtannlege Bengt Olof Hansson ved Odondtologiska Institutionen i Jönköping skriver i magasinet Tandläkartidningen at han hadde en pasient som fikk store tannskader etter at han byttet fra vanlig snus til den nikotinfrie snustypen Onico.

- Han fikk store kariesskader i fortennene i overkjeven. Skadene var akkurat der han pleide å putte snusen, og de forekom i samme tidsrom, sier han til expressen.se

Pasienten, en 62 år gammel mann, hadde ingen hull da han i fjor byttet til nikotinfri snus. Ett år senere hadde han seks store hull i tennene. Han gjorde ingen andre store livsstilsendinger, ifølge Hansson.

Onico kommer snart i forbedret utgave etter rapporter om tannskader.
Onico kommer snart i forbedret utgave etter rapporter om tannskader. Vis mer


Les også: Ingefær mot snus-suget

Forbedret snusresept

Informasjonssjef Mikael Arnebert bekrefter at de har fått rapporter om kariesproblemer, og at de opplyser om risikoen på sine hjemmesider. På bakgrunn av dette, har selskapet innledet et samarbeid med Tannlegehøyskolen i Gøteborg.

- Vi tar dette svært seriøst, og er nå i ferd med å sluttføre en prosess med å forbedre snusoppskriften. Den første uken i november lanseres det nye Onico som ikke skal ha slike risikoer, sier han til DinSide Helse.

Swedish Match sin representant i Norge bekrefter at en forbedret utgave av Onico lanseres her samtidig som i Sverige. I mellomtiden har de ingen betenkeligheter med å selge varianten som kan gi tannskader.

Ta nikotintesten!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer