Skulle bare slutte med snus

Nikotinfri snus kan gå til kraftig syreangrep på tennene.

Skrekk og gru! En svenske fikk tennene etset bort av snus Foto: Odontologiska Institutionen
Skrekk og gru! En svenske fikk tennene etset bort av snus Foto: Odontologiska Institutionen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snusgiganten Swedish Match har mottatt flere hendvendelser fra brukere som har fått betydelige tannskader etter å ha byttet fra vanlig snus til den nikotinfrie snustypen Onico.

Selskapet tar nå affære, og betaler tannlegeregningene til alle som er rammet, samtidig som de snart lanserer et forbedret produkt.

Nikotinfri snus basert på maisfibre har blitt et alternativ for de som ønsker å slutte, men for enkelte har snustypen gitt store skader.

Les også: Tester røykepille mot snus

Store hull

Overtannlege Bengt Olof Hansson ved Odondtologiska Institutionen i Jönköping skriver i magasinet Tandläkartidningen at han hadde en pasient som fikk store tannskader etter at han byttet fra vanlig snus til den nikotinfrie snustypen Onico.

- Han fikk store kariesskader i fortennene i overkjeven. Skadene var akkurat der han pleide å putte snusen, og de forekom i samme tidsrom, sier han til expressen.se

Pasienten, en 62 år gammel mann, hadde ingen hull da han i fjor byttet til nikotinfri snus. Ett år senere hadde han seks store hull i tennene. Han gjorde ingen andre store livsstilsendinger, ifølge Hansson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.