Skummel film? Ikke lukk øynene

Hold heller for ørene.

Skummel film? Ikke lukk øynene
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss kniper øynene sammen under de mest skremmende scenene på film. Det er ikke så lurt, i alle fall ikke hvis det er satt musikk til scenen, viser en ny studie gjort ved universitetet i Tel Aviv.

Levende skrekkfilm

Musikken har nemlig langt større virkning på deg når du lukker øynene, melder forskningsnettstedet Live Science.

Du har kanskje erfart akkurat dette når du kun lytter til musikk? Mange lukker øynene da også, nemlig.

Økt hjerneaktivitet

De israelske forskerne målte hjerneaktiviteten til 15 frivillige som fikk skummel musikk fra skrekkfilmer, samt mer følelsesmessig nøytrale toner på øret.

Hjerneskanningen viste at aktivitetet i amygdala skjøt i været når testpersonene lyttet til den skumle musikken. Amygdala er primærsenteret for emosjoner i hjernen.

I seng med spøkelser

Aktiviteten i amygdala skapte i sin tur aktivitet i hjerneregioner som behandler vaktsomhet overfor omgivelsene og regulering av følelser.

De samme reaksjonene oppsto ikke da forsøket ble gjentatt, denne gangen i et bekmørkt rom. Det er dermed ikke mørke som skaper sterkere følelser, med det å lukke øynene i seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer