Hvordan forhandle lønn?

- Skummelt og klump i magen

Slik beskriver Sara Kristine Kaino (29) følelsen av å gå inn i lønnsforhandlinger, men likevel er hennes klokkeklare råd til andre ansatte: «Bare gjør det!»

LØNNSBEVISST: Sara Kristine Kaino har både forhandlet lønn som nyutdannet og da hun skulle signere ny kontrakt innenfor samme selskap - og utfallet var positivt i begge tilfeller. I saken får du hennes og andre eksperters beste lønnsforhandlingstips. Foto: privat
LØNNSBEVISST: Sara Kristine Kaino har både forhandlet lønn som nyutdannet og da hun skulle signere ny kontrakt innenfor samme selskap - og utfallet var positivt i begge tilfeller. I saken får du hennes og andre eksperters beste lønnsforhandlingstips. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å forhandle om lønn er rett og slett litt skummelt. Det starter alltid med en klump i magen, og at du kvier deg litt for å spørre, men hvis du stiller godt forberedt, hjelper det veldig på situasjonen, sier Sara Kristine Kaino til DinSide.

Og 29-åringen snakker av erfaring. Hun har nemlig to lønnsforhandlinger på «CV-en», både da hun var nyutdannet ingeniør og da hun skulle skrive ny kontakt i samme selskap.

- Lønnsforhandlinger er nok utenfor komfortsonen til mange, så du må tørre å utfordre deg selv, oppfordrer Kaino.

Unngå «klassisk» argument

Så, hvordan gikk Kaino fram for å forhandle opp lønna si?

- Ved å ta i bruk lønnstatistikken på Nito.no fikk jeg dannet meg et greit bilde av hvor på lønnskalaen jeg burde ligge. Deretter laget jeg ei liste med argumenter for hvorfor jeg burde få høyere lønn, svarer hun, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer