Skyhøye mobilpriser på fergene

Å bruke mobilen til sjøs kan koste deg flere tusen kroner.

SJOKKPRISER: Sjekk priser og skru av dataroaming før du reiser med en av fergene, hvis ikke risikerer du en skyhøy mobilregning etter reisen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJOKKPRISER: Sjekk priser og skru av dataroaming før du reiser med en av fergene, hvis ikke risikerer du en skyhøy mobilregning etter reisen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobilsurfing i utlandet kan bli en kostbar fornøyelse, noe Dinside nylig kunne vise flere eksempler på. Samtidig er prisene innenfor Europa blitt stadig mer overkommelige.

Likevel kan mobilbruken og ikke minst surfingen koste deg langt over det normale, om du drar på fergetur med for eksempel Kiel-ferga eller Danskebåten.

Et par minutters surfing på mobilen vil fort koste deg en tusenlapp.

Her er Norges billigste mobilabonnementer

Tre minutters surfing = 1439,52 kroner

Generelt koster all mobilbruk mer om du befinner deg til sjøs. Både å ringe og å sende sms koster langt over normalen. Også mottak av samtaler koster cirka like mye som å ringe selv, nærmere bestemt rundt 10 kroner per minutt.

Det aller dyreste er å surfe via mobilen. Vi har selv surfet på Facebook og DinSide, og lastet ned en kort videosak på VG-nett, for å sjekke mengden datatrafikk dette utgjør. Etter tre til fire minutters surfing har man brukt rundt 12 megabyte (MB).

Tro det eller ei: Tilsvarende surfing på en av fergene med eksempelvis et Tele2-abonnement, koster deg 1439,52 kroner.

Mobilpriser på fergene (Mobildekning leveres av Maritime Communications Partner (MCP))
PriserTelenorNetCom*OneCallTele2
Ringe til Norge, per min10,9911,7712,5015,01
Motta samtaler, per min10,9911,991011,39
Sende sms3,993,993,997,38
Datatrafikk per MB658075119,96
*FlexiTalk og Smart/Fastpris

I tabellen under kan du se priseksempler for et utvalg mobiloperatører, om du benytter mobilen på en av fergene til DFDS, Fjordline, Stena Line og Color Line.


Skru av dataroaming

DATAROAMING: Skrur du av dataroaming før reisen, sikrer du deg mot ubehagelige overraskelser etter endt fergetur. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DATAROAMING: Skrur du av dataroaming før reisen, sikrer du deg mot ubehagelige overraskelser etter endt fergetur. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


I tillegg til å sjekke priser før avreise med en av fergene, bør du passe på å skru av dataroaming på mobilen din. Slik unngår du også at det tikker inn e-poster på jobbmailen, som også bruker datatrafikk.

Når roaming er skrudd av, blir du bare møtt av en feilmelding om du forsøker å bruke telefonen til surfing på mobilnettet. Bruker du derimot gratis trådløse nettverk kan du surfe uten at det koster deg noe.

Appene som bruker mest datatrafikk

Derfor er det dyrt

Årsaken til at det koster flesk å bruke mobilen på fergene, er at mobilforbindelsen går via satellitt. Dermed gjelder ikke mobilprisene for Europa, selv om ferga befinner seg i europeisk farvann.

Det er Maritime Communications Partner (MCP) som leverer dekning på båtene som reiser ut fra Norge. De kjøper tilgang til satellitt fra egne leverandører for å tilby mobilkundene dekning.

Markedsdirektør Roar Walderhaug i MCP har tidligere uttalt til Dinside at det er tunge investeringer som skal til for å kunne gi mobildekning på en båt. Blant annet har hvert skip et radionett som består av basestasjon og et kabelsystem som knytter opp til 150 små antenner spredt omkring på skipet for å skape full mobildekning ombord.

Signalene blir sendt fra skipet via satellitt til en av mange satellittstasjoner på land og videre til MCP. I Arendal har MCP mobilnettet som er koblet til offentlig nett på land slik at man kan ringe til og fra skipene fra hele verden.

Høye utenlandspriser utenfor Europa

Også andre steder enn på Danskebåten kan mobilsurfingen koste skjorta. I populære ferieland som Tyrkia og Thailand ligger prisene eksempelvis på 40 kroner per MB om du har Telenor-abonnement.

Mobilsurfing i land enda lenger borte, som Australia, Japan og Fiji, koster deg 112,50 per MB med samme leverandør.

Altså lønner det seg alltid å sjekke priser før du reiser til utlandet. Da vil du forhåpentlig unngå å surfe for 150.000 kroner, slik tilfellet var for denne mannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer