Strømpris

Skyhøye priser

Strømprisene har skutt i været, og slik kan det fortsette en stund.

VINTEREN KOMMER: Lavere temperaturer og økt forbruk av strøm, kan føre til økte strømpriser utover vinteren. Foto: Paul Kleiven / NTB

VINTEREN KOMMER: Lavere temperaturer og økt forbruk av strøm, kan føre til økte strømpriser utover vinteren.

Foto: Paul Kleiven / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august og september fikk nordmenn i de sørlige regionene i landet virkelig merke de høye strømprisene på kroppen, med snittpriser på over 400 øre per kilowattime.

Oktober var noe bedre med et snitt på 165 øre, og i begynnelsen av november så det ut til at den gode trenden skulle fortsette med forholdsvis lave priser. På de beste dagene har snittprisen ligget under 3 øre per kWt, men så skjøt prisene i været:

Fra en snittpris på godt under 70 øre per kWt den første halvdelen av november, mot en snittpris på 130 øre per kWt totalt for hele måneden.

Skyhøye priser

I dag er prisene de høyeste vi har sett siden september og store deler av dagen ligger timeprisen på 500 øre per kWt. Dyrest er det mellom klokka 17 og 18 i ettermiddag da strømprisen bikker 600 øre per kWt.

Og denne gang slipper ikke Midt- og Nord-Norge unna de høye strømprisene. Snittprisen er noe lavere gjennom døgnet, men i begge strømregionene er strømtoppen over 500 øre per kWt.

Like ille blir det onsdag 30. november, viser foreløpige tall fra Nord Pool med følgende snittpriser som viser at det faktisk er dyreste i Midt- og Nord-Norge:

  • Sør, øst og vest: 456 øre per kWt
  • Midt: 500 øre per kWt
  • Nord; 244 øre per kWt

Pristoppene:

  • Sør, øst og vest: klokka 17-18: 625 øre per kWt
  • Midt: klokka 17-18: 650 øre per kWt
  • Nord: klokka 17-18: 517 øre per kWt

Derfor er det dyrt

I oktober og i første halvdel av november har det vært mye nedbør i store deler av landet og det er meldt om god fylling i vannmagasinene, så hvorfor skyter prisene i været?

- Det er en kombinasjon av flere ting, forklarer Olav Johan Botnen, kraftanalytiker i Volue Insight, overfor DinSide.

- Vindkraftproduksjonen er svak i Kontinental-Europa og i Norden samtidig, og mye kjernekraft er ute av drift, blant annet i Frankrike og Sverige.

I Sverige er én kjernereaktor ute av drift store vinteren, i tillegg er det lite vind i landet, som fører til at Norge må eksportere strøm til naboen i øst. Samtidig synker temperaturen som fører til økt forbruk, og da kommer de dyreste vannmagasinene i full drift. Dette er langtidsmagasiner som har lang tidshorisont og lav fyllingsgrad, forklarer Botnen.

- Temperaturene vil falle dag for dag framover og samtidig med lite vindkraft i nabolandene, brygger det opp til høye priser også de neste dagene, sier han.

Kraftanalytikeren forklarer at vi er knyttet til Sverige og kontinentet med sterke kabelforbindelser og at de norske strømprisene påvirkes av hvordan produksjonen er ellers i Europa.

Ettersom det er lite vindkraft i Sverige, «redder» Norge nabolandet med høy eksport for å demme opp for større prisvekst der.

Samtidig reddes Norge av kraftig økning i magasinfyllingene for noen uker siden.

- Hadde vi hatt lite vann i magasinene, hadde vi hatt høyere priser. Regnet har redda oss fra en situasjon der vi måtte ha ligget høyere enn nabolandene i pris, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer