Skyld på mor hvis du mister håret

Et gen som er fører til glissen isse går i arv fra mor til sønn.

Publisert
Sist oppdatert

Det sier forskere fra universitetet i Bonn i Tyskland, som fant en genvariasjon som kan forklare noen tilfeller av mannlig skallethet. Skallethet er den vanligste formen for hårtap blant menn.

Den mistenkte genvariasjonen sitter på X-kromosomet, som går i arv fra mor til sønn. Det vil si at menn kan få en idé om skallens fremtid ved å se på mors side av familien.

Men selv om arvelige faktorer er viktige årsaker til hårtap er det også andre faktorer som spiller inn. Blant annet øker risikoen for hårtap med alderen - en mann i 50-årene har 50 prosent sjanse for å ha noe hårtap, viser studien.

- Familiestudier av skallethet har vanligvis konsentrert seg om å finne en sammenheng mellom fedre og sønner, og det er forståelig på grunn av forskjellen i hårtap for kvinner og menn, skriver professor Markus Nöthen og hans kolleger i rapporten.

- Men våre genetiske data viser at mor-sønn-linjen er relativt viktig når det gjelder arv og skallethet. Dette tyder på at likhetene er større for en sønn og hans morfar enn en sønn og hans far, skriver han.

Nöthen og hans kolleger studerte 95 familier der minst to brødre mistet hår på toppen tidligere enn normalt. Til sammen var omtrent 200 menn med.

Gentester viste at den viktigste genvariasjonen blant de skallede satt på X-kromosomet. Variasjonen ble funnet ”veldig mye oftere” blant de som hadde blitt skallede yngre enn normalt sammenlignet med dem som fremdeles hadde en full manke som 60-åringer.

Men forskerne sier denne genvariasjonen ikke er den eneste grunnen til at menn blir skallede før tiden. Skallethet kan også påvirkes av andre gener, og noen av dem kan arves fra far, skriver forfatterne.

Mozon.no, 31.05.2005