Sladder er sunt

Her er en hemmelighet: Sladder kan være bra for deg. Men ikke si det til noen!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ørene på stilk når du sitter på bussen eller kaster du deg glupsk over Se og Hør? Får du hjertebank når venninna di med hviskende stemme bøyer seg mot deg og sier hun må fortelle deg noe?

Sladder er nesten uimotståelig for mange av oss, men etter at vi har fråtset oss i det, kommer skammen snikende. Men det er det kanskje ingen grunn til: Litt sladder er nemlig sunt, ifølge amerikanske forskere.

Visste du at sladder også kan gjøre deg mer populær blant kollegene?

En sosial ferdighet
De hevder sladder er det som viderefører kulturen og smører det sosiale maskineriet.

- Det er en sosial ferdighet, ikke et tegn på svak karakter. Det er bare når du ikke gjør det på en bra måte at du havner i trøbbel, sier Frank McAndrew, professor ved Knox University i Illinois, til nettstedet Msnbc.com.

Sammen med flere kolleger samlet McAndrew 140 college-studenter for å finne ut hvem og hva folk sladrer mest om. Det viste seg at deltagerne helst spredte negativt sladder om rivaler av samme kjønn eller gode nyheter om venner.

McAndrew tror hjernen vår rett og slett er skrudd sammen for sladder. Vi føler glede når vi deler noen skikkelig saftige hemmelighter, fordi sladder hjelper til med å bygge opp og sementere våre forbindelser med andre.

Kvinner deler mest
Ikke overraskende fant McAndrews og kollegene at menn og kvinner sladrer forskjellig. I de fleste tilfeller var mennene mer tilbøyelige til å sladre med romantiske partnere enn mannlige venner. Kvinner var mindre selektive, og delte godbitene både med kjærester og venner.

Menn skravler imidlertid like mye som kvinner, hevder forskere.

De nye funnene betyr imidlertid ikke at du kan begynne å slenge dritt bak ryggen på alle enhver og når som helst. Sladder er bare sunt når det blir brukt selektivt og til det beste for medlemmene innenfor en sosial gruppe.

- Det er viktig å dele informasjon, men ikke helt tilfeldig. Sladder er usunt når det ikke har noen annen hensikt enn å innynde deg selv i en gruppe ved å si fæle ting om andre, understreker McAndrew.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer