Slag av stupfylla

Helserisiko i lang tid etter fyllekula.

Dette øker risikoen for slag betraktelig, selv om du ikke drikker mye til vanlig. Foto: Colourbox
Dette øker risikoen for slag betraktelig, selv om du ikke drikker mye til vanlig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv lang tid etter fyllekula, kan du ha forhøyet sjanse for å få slag. Dette er uavhengig av dine alkoholvaner ellers, om du drikker mye eller lite til daglig, har ingen innvirkning. Dette viser en finsk studie publisert i det medisinske tidsskriftet Stroke, ifølge Reuters og msnbc.com

Les de utrolige fylletabbene

Forskere har visst at, mens moderat alkoholkonsum kan senke risikoen for hjertesykdom, så kan et jevnlig høyt alkoholforbruk ha motsatt effekt. Men sammenhengen mellom fyllekuler og risiko for slag, har vært uviss.

56 prosent større slagrisiko

Den finske studien viste at de som sa de noen ganger hadde drukket seg fulle, hadde større risiko for å få slag, enn de som sa de aldri hadde drukket over evne.

Sammenliknet med de som sa de aldri hadde drukket seg fulle, hadde de som innrømte fyllekuler hele 56 prosent større sjanse til å bli rammet av et iskemisk slag i løpet av de ti årene som studien pågikk. Denne typen slag forårsakes av en blodpropp i årene til hjernen, og står for en stor overvekt av slagtilfellene, ifølge Reuters.

De som i løpet av livet rapporterte om fyllekuler, hadde også 39 prosent større sjanse for å oppleve andre former for slag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer