Slakter sparetips

Bulder Bank går hardt ut mot storbankenes forbrukerøkonomer. Det får forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til å reagere.

GÅR HARDT UT: Folk er lei av å måtte passe på banken sin, mener direktør i Bulder Bank, Simen Eilertsen. Foto: Bulder Bank
GÅR HARDT UT: Folk er lei av å måtte passe på banken sin, mener direktør i Bulder Bank, Simen Eilertsen. Foto: Bulder Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renta har økt en del det siste året. Da har forbrukerøkonomer fra ulike banker kommet på banen og gitt råd til folket.

Nå går Bulder Bank hardt ut mot storbankenes forbrukerøkonomer.

«Ikke hør på bankenes forbrukerøkonomer!» er tittelen på blogginnlegget til Bulder Bank.

Dette får forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebanken 1 til å reagere.

Pussig

Blogginnlegget tar blant annet opp at storbankenes forbrukerøkonomer peker ofte på kaffekopper, tyggegummipakker og strømmeabonnement som ting du bør kutte når renten stiger, og kaller dette for ganske pussig fra et forbrukerperspektiv.

Bulder Bank mener at forbrukerne bør legge fokus på det som nettopp ble dyrere, nemlig boliglånet. Videre i innlegget forklarer de at det er lettere å flytte lånet enn du tror.

- Vi snakker om utrolig mye mer enn bare den kaffekoppen, sier Magne Gundersen til DinSide.

Bulder er enig i at storbankenes forbrukerøkonomer snakker om mye mer enn bare «kaffekoppen».

- Men de snakker ikke om det som er viktigst å sjekke når boliglånet blir dyrere - nemlig om lånet du har i dag er unødvendig dyrt, sier direktør i Bulder, Simen Eilertsen, til DinSide.

Må tåle det

- Det er litt uredelig å skyte på forbrukerøkonomene, mener imidlertid Gundersen.

Han mener Bulder gir inntrykk for at de aldri snakker om å sjekke renta og om nødvendig bytte bank.

- Det er helt feil og det vet Bulder Bank, sier han.

Bulder Bank mener at bankenes forbrukerøkonomer opptrer hyppig i mediene og mener mye om hvordan folk bør spare, uten å peke på sine egne ofte dyre lån.

- De må tåle å få sparetips i retur, svarer Eilertsen på påstanden.

Magne Gundersen påpeker at du bør selvfølgelig bytte bank om renten du betaler er dyr og du kan få klart og varig billigere hos en annen bank.

For noen år siden byttet han lån selv, nettopp for å få lavere rente. Det endte likevel med at han byttet tilbake.

- Det er noen fallgruver ved å bytte bank. Det kan for eksempel se ut som en bank har billigere rente, men så har banken kanskje ikke endret renten enda.

Det er viktig å sjekke at du har riktig og god rente, påpeker han.

- Mitt inntrykk er at nordmenn flest er flink til å følge med på renten. Folk flest klarer å tenke selv, i motsetning til hva Bulder bank tror, hevder Gundersen.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Svarer på kritikken

- «Bankene kan stikke av med forvirringsgevist», uttalte uavhengig forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim nylig til E24. Vi er enig med Kvadsheim. Etter mange hyppige renteendringer er vårt inntrykk at folk synes det er vanskelig å følge med. Folk er lei av å måtte passe på banken sin. Det gjør det ikke lettere for nordmenn å følge med på renten når storbankenes forbrukerøkonomer konsekvent nekter å snakke om dem som sparetips, avslutter Eilersten.

DinSide har også kontaktet Storebrand, som ikke ønsker å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer