Slakter statens lønnstilbud

Organisasjonene slakter statens tilbud i lønnsforhandlingene for de statsansatte og karakteriserer det som en provokasjon.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag ble det brudd i forhandlingene med LO Stat, YS Stat og Unio Stat og staten før de egentlig kom i gang. Oppgjøret omfatter rundt 100.000 ansatte.

Les også: Lærere og sykepleiere truer med streik

Oppgjøret går til mekling, men meklingen vil neppe komme i gang før 22. mai.

- Det må komme et helt nytt tilbud på bordet. Hvis ikke det skjer, er streikefaren svært stor, sier både lederen for LO Stat Morten Øye og YS Stat-leder Pål R. Arnesen til NTB.

Slakter statens lønnstilbud


De tre organisasjonene krever en lønnsvekst på 7 prosent fordelt gjennom et stort generelt tillegg, sentrale justeringer og et mindre tillegg til lokale forhandlinger. Resultatet i privat sektor ble et tillegg på 5,6 prosent.

Hvor lenge lønner det seg å streike? Sjekk vår streikekalkulator

For lite av alt

Organisasjonene mener tilbudet inneholdt for lite av alt.

- Vi fikk ikke signaler om det ville komme oss i møte på noen områder. Det hadde ingen hensikt å fortsette. Det kom ingen signaler om økte rammer, forslaget til lavlønnsprofil var svakt, likelønnstilbudet var pinglete og det kom ingen forslag til en AFP-løsning, konkluderer Øye.

Han sier også at tilbudet inneholdt for lite til sentrale økninger og for mye til lokale forhandlinger.

- Jeg er veldig overrasket over at tilbudet hadde en profil som til de grader provoserte arbeidstakerorganisasjonene, sier LOs forhandlingsleder.

Lønnsøkning? Regn ut hvor mye mer du faktisk får å rutte med i vår Lønnsøkningskalkulator.

- Ser ikke utfordringene

Lederen i YS Stat, Pål R. Arnesen, sier til NTB at statens tilbud ikke tar fatt i de store utfordringene man har når det gjelder å beholde og rekruttere dyktige folk i staten.

- Jeg finner ikke noe av det medlemmene våre er opptatt av igjen i tilbudet. Det er skuffende. Vi står overfor store utfordringer når det gjelder å skaffe nok undervisningspersonell, prester og politi, sier han.

Organisasjonene krevde ekstraordinære tiltak for enkelte grupper, men Arnesen sier at de ikke fant igjen noe av dette i tilbudet fra staten.

Lederen i Unio Stat, Arne Johannessen, betegner profilen på tilbudet som en provokasjon.

- Det inneholdt ingenting om justeringsforhandlinger og det var ingen grunn til å fortsette å forhandle, sier han.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer