Slaktes: - Ulovlig

- Det haster med å iverksette lovendringen.

KREVER GREP: Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, reagerer på at det reklameres for alkohol. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
KREVER GREP: Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, reagerer på at det reklameres for alkohol. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

For hver dag som går kommer desember nærmere, og det er ikke uvanlig at man kjøper seg en julekalender for å kose seg litt ekstra fram til jul.

Nå mener Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, at det bør blitt tatt grep mot reklame for alkoholholdige julekalendere.

Hun understreker at kalenderne i seg selv ikke er ulovlige, men at reklame i sosiale medier bryter alkoholreklameforbudet.

- Julekalenderne kan dukke opp i feeden til sårbare personer som ikke har oppsøkt denne informasjonen. Hvis du har, eller har hatt, et vanskelig forhold til alkohol, kan dette være en trigger.

- Det haster

Generalsekretæren mener at Helsedirektoratet har ventet i fem år på forskriften som skal gi dem mulighet til å bøtelegge slik reklame, og at det i prinsippet fortsatt er fritt fram for produsenter å reklamere for dette i sosiale medier.

- Det haster med å iverksette lovendringen som hindrer kommersielle aktører å reklamere for øl, vin og sprit. Det er fornuftig å bruke tid på å utarbeide og kvalitetssikre en ny forskrift, men fem år er i overkant, for å si det litt forsiktig.

Hun fortsetter:

- Helsedirektoratet venter fortsatt på forskriften som gir dem et reelt verktøy for å slå ned på denne type lovbrudd. Mens de venter står aktørene fritt til å reklamere for alkohol, uten konsekvenser. Dette skjer, selv om det er bred politisk enighet om verne om reklameforbudet.

Hansen trekker også fram flere tilfeller hvor den digitale markedsplassen AMOI.no har reklamert for julekalendere som inneholder alkohol.

Svarer: - Vi har gjort en feil

Linda Liberg, markedssjef i Amoi, forteller til DinSide at de beklager for å ha markedsført for produkter som inneholder alkohol.

- I dette tilfellet har vi benyttet dynamiske Meta-annonser og i den sammenheng har en mangelfull kvalitetskontroll medført at disse produktene dessverre har blitt annonsert som en del av en større kampanje.

Hun informerer om at de nå har fjernet annonsene som inneholdt alkohol.

- Vi har gjort en feil og lært av det. Produktene som Meta velger for ulike kampanjer er noe vi uten tvil må ha bedre kontroll over. Vi gjennomgår dette nå internt for å forstå hvordan feilaktige produkter har kunnet havne i kampanjen for julekalendere og sikre at det ikke skjer igjen.

- Ikke tillatt

Øyvind Giæver, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, forklarer at de ikke kommenterer enkeltsaker i media, men at de fører tilsyn med alkoholreklameforbudet på nasjonalt nivå.

- Hovedregelen er at det ikke er tillatt for produsenter av alkohol og andre alkoholaktører å kommunisere om alkohol eller sin alkoholrelaterte virksomhet i sosiale medier og det finnes bare noen snevre unntak fra dette, sier han til DinSide.

Han informerer om at brudd på regler i alkoholloven kan medføre straff i form av bøter eller fengsel, men at det ikke er praksis for å følge straffesporet for brudd på reklameforbudet.

- Per i dag er det liten økonomisk risiko ved å bryte reklameforbudet, da tvangsmulkt bare kan ilegges dersom aktøren ikke retter opp bruddet innen en gitt frist. Dette vil imidlertid endre seg når den nye hjemmelen for å ilegge overtredelsesgebyr er trådt i kraft. Et overtredelsesgebyr vil rette seg mot selve overtredelsen, selv om aktøren seinere har fjernet reklamen.

Giæver understreker at det allerede er vedtatt en lovhjemmel for å ilegge overtredelsesgebyr for brudd på alkoholreklameforbudet (ny § 10-5 i alkoholloven), men at den først trer i kraft når en tilhørende forskrift om utmåling er vedtatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer