Slanking ut - sunn inn

Færre går på diett enn før, mens flere er mer opptatt av næringsrik mat, viser amerikanske tall.

FÆRRE: Antall amerikanere som sier de er på diett er det laveste på 20 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FÆRRE: Antall amerikanere som sier de er på diett er det laveste på 20 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det handler nå mindre om å gå ned i vekt, og mer om en sunn livsstil


- Vi har blitt mer aksepterende i forhold til vår egen vekt, og det viktigste er: Er du sunn? sier Harry Balzer, visepresident i analyseselskapet NPD Group Inc til DinSide Helse.

Les også: Slik spiser du sunnere

NPD Group registrerer hva amerikanere spiser. Ifølge Balzer er 62 prosent av amerikanere overvektige, skriver Reuters Health.

Men langt færre oppgir at de er på diett nå enn for 10 år siden. I 2007 spurte NPD 26 000 personer om de var på diett. 29 prosent av kvinnene og 19 prosent av mennene svarte at de var det. For ti år siden var tallene 35 prosent av kvinnene og 23 prosent for mennene. Tallene er landsrepresentative.

- Dette er det laveste vi har sett på 20 år. Problemet med slankekurer er at de fleste føler seg frarøvet noe og at de er skuffet over resultatene. Folk ser ikke på dietter som en langtidsmåte å leve sunt på, sier Balzer.

Les også: Lei av jojo-slanking

- Folk har funnet at det er vanskelig å gå ned i vekt, og da er det bedre å endre referanseramme på hva som er å være sunn, sier Balzer.

Spiser mer næringsrikt
Samtidig med at antall mennesker på diett går ned, ser NPD Group en tendens til at flere amerikanere spiser mer næringsrik mat.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Fokus har endret seg fra å spise mat med for eksempel lavt innhold av fett og salt på 80- og 90-tallet, til å heller legge til næringsstoffer som fullkorn, fiber og antioksidanter i maten i dag, forklarer Balzer.

Les også: Vil merke sunn mat

- Måten mange amerikanere nå sørger for å få bedre helse på er ikke å gå på diett, men å spise sunnere. Det handler nå mindre om å gå ned i vekt, og mer om en sunn livsstil, sier Balzer.

- Mer helse, mindre kropp

Ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan ved Aker Universitetssykehus tror også nordmenn har blitt mer aksepterende til høyere vekt enn hva vi var før.

- Det kommer nok av at vi har sett en vektøkning, så i snitt har vi blitt tyngre alle sammen. Dermed blir normalen større enn for 20 år siden, sier hun.

Bjerkan mener den amerikanske tendensen med færre på diett og flere som er opptatt av næringsrik mat er svært positiv.

- Mange dietter har kun effekt på kort sikt, og mange går opp igjen. Dersom vi heller kan holde på trenden med mer næringsrik mat og ha mer fokus på helse enn på kropp er det svært bra, sier hun.

For også i Norge er vi opptatt av næringsrik mat. Frukt- og grønnsaksforbruket har gått opp, og i enkelte grupper har fiskeforbruket gått opp, ifølge Bjerkan.

- Men jeg tror enda ikke vi har fått med oss de gruppene vi aller helst skulle hatt med, sier Bjerkan.

Les også: Var eplekjekk på Facebook

- Lavere energiinntak

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Dinkost.no sier fokuset på dietter har roet seg også i Norge.

- Da alle de ulike diettene kom for en tid tilbake var det så ekstremt. Folk hoppet på, for de var sugne på å prøve noe nytt, de hadde liksom bare telt kalorier i lang tid. Men mange gikk opp igjen med en gang de stoppet. Nå er det mindre ekstremt, og nordmenn fokuserer også mer på næringsrik mat nå, sier Borchsenius.

Borchsenius anbefaler de som vil ned i vekt å sette sammen sin egen kostholdsplan, basert på realistiske mål.

Les også: Sunn og mett på lavbudsjett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer